Ekonomika un finanses

Reorganizējot četrus zinātniskos institūtus, plānots izveidot Agroresursu un ekonomikas institūtu un Dārzkopības institūtu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
06.10.2015

Lai nodrošinātu zinātnes resursu efektīvāku izmantošanu, plānots reorganizēt četrus lauksaimniecības nozares valsts zinātniskos institūtus, izveidojot divus institūtus un tos nodot Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pārraudzībā, paredz Ministru kabineta komitejas sēdē akceptētais Zemkopības ministrijas rīkojuma projekts.

Kā norādīts ministrijas skaidrojumā, līdz 30.decembrim plānotā reorganizācija paredz Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtam pievienot Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtu un Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūtu, kā arī iekļaut tajā SIA "Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs" zinātnisko personālu.

Ar šo reorganizāciju paredzēts izveidot jaunu zinātnisko institūciju - Agroresursu un ekonomikas institūtu - ar atvasinātas publiskas personas statusu un to nodot LLU pārraudzībā.

Tāpat zinātniskajam potenciālam paredzēts izveidot jaunu zinātnisko institūtu - Dārzkopības institūtu -, apvienojot Latvijas Valsts augļkopības institūtu ar SIA "Pūres dārzkopības pētījumu centrs" un zemnieku saimniecību "Vīnkoki", ko arī plānots nodot LLU pārraudzībā kā atvasinātu publisku personu.

Skaidrojumā arī teikts, ka minētā reorganizācija tiek veikta pēc Latvijas zinātnes starptautiskā izvērtējuma, ko Izglītības un zinātnes ministrija 2013.gadā īstenoja sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes sekretariātu Latvijā. Toreiz tika analizēta Latvijas zinātnes situācija Eiropas Savienības kontekstā un sniegti ieteikumi par strukturālām reformām zinātnes resursu efektīvai izmantošanai.

Rīkojuma projekts "Par atvasinātu publisku personu "Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts'', "Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts'', "Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts'' un "Latvijas Valsts augļkopības institūts'' reorganizāciju un nodošanu Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārraudzībā'' vēl tiks skatīts valdībā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana