Ekonomika un finanses

Svalbāras līguma ratificēšana atvērs jaunu zveju apgabalu

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
23.02.2016

Valdība otrdien, 23.februārī, apstiprināja likumprojektu "Par līgumu starp Norvēģiju, Amerikas Savienotajām Valstīm, Dāniju, Franciju, Itāliju, Japānu, Nīderlandi, Lielbritāniju un Īriju, un Lielbritānijas aizjūras domīnijām un Zviedriju saistībā ar Špicbergenu", kurā paredz Latvijas pievienošanos starpvalstu līgumam, kas cita starpā dotu arī tiesības zvejot Svalbāras zvejas rajonā, ko pārvalda Norvēģija.

Tā dēvētais Svalbāras līgums atzīst Norvēģijas suverenitāti pār Arktikas arhipelāgu. Līgums nosaka, ka Svalbāru ir daļa no Norvēģijas Karalistes, kura pilnībā to kontrolē. Starptautiskais līgums uzliek par pienākumu ievērot arī vairākus vides aizsardzības, vienlīdzīgas piekļuves tiesību un militāros ierobežojumus.

Ņemot vērā, ka Latvijas zvejnieki veic zveju Ziemeļaustrumu Atlantijas zvejniecības komisijas pārvaldības rajonā, kas ir uz dienvidiem no Špicbergenas, Svalbāras līguma ratificēšana Latvijas zvejniekiem pavērs jaunu zvejas apgabalu. Pēc Svalbāras līguma ratificēšanas Latvija uzsāks sarunas ar Norvēģiju par konkrētām zvejas iespējām un tehniskajiem nosacījumiem.

Likumprojekts "Par līgumu starp Norvēģiju, Amerikas Savienotajām Valstīm, Dāniju, Franciju, Itāliju, Japānu, Nīderlandi, Lielbritāniju un Īriju, un Lielbritānijas aizjūras domīnijām un Zviedriju saistībā ar Špicbergenu" stāsies spēkā pēc tā pieņemšanas Saeimā, izsludināšanas un publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana