Ekonomika un finanses

Paredzēti grozījumi Meliorācijas likumā

Ilze Vabole, AgroPols
31.03.2016

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi grozījumus Meliorācijas likumā, ko ceturtdien, 31.martā, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Lai valsts meliorācijas sistēmu saraksts būtu saistošs trešajām personām, likumprojektā iekļauts deleģējums Ministru kabinetam apstiprināt valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu sarakstu.

Plānots atteikties no novecojuša papīra dokumenta - zemes īpašuma meliorācijas pases. Tā vietā valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" personām pēc to pieprasījuma un vajadzībām izsniegs meliorācijas kadastra izziņu par īpašuma vai tā daļas meliorācijas sistēmām vai par meliorācijas sistēmu, tās daļu vai konkrētu meliorācijas būvi.

ZM ierosina pārskatīt un uzlabot meliorācijas sistēmu pārvaldības kārtību, sniedzot zemes īpašniekam vai zemes tiesiskajam valdītājam objektīvu un aktuālu informāciju par savā īpašumā vai tā daļā esošajām meliorācijas sistēmām un par meliorācijas sistēmu vai tās daļu. Tas nepieciešams tādēļ, ka pašlaik zemes īpašnieki, kuri apsaimnieko lielus īpašumus un meliorācijas sistēmas inventarizē ilgākā laika posmā, faktiski nevar saņemt zemes īpašuma meliorācijas pasi, jo zemes īpašuma meliorācijas pasi izsniedz tikai par zemes īpašumu kopumā, nevis par īpašuma daļu.

No 2015.gada 1.janvāra pašvaldības ar lēmumu ir tiesīgas piešķirt koplietošanas meliorācijas sistēmām pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmas statusu, bet pašvaldības, piešķirot šādu statusu, dažreiz pieļauj nozīmīgas kļūdas pašvaldības lēmumā. Likumprojektā precizēta informācija un darbības pašvaldībām, lai tās varētu pieņemt nekļūdīgu lēmumu par pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmas statusa piešķiršanu.

Meliorācijas sistēmu būvniecības process ir jāsaskaņo ar visiem zemes īpašniekiem. Ļoti bieži būvniecības projektu izstrāde tiek kavēta, jo ir apgrūtināta projekta rakstiska saskaņošana zemes īpašnieku prombūtnes gadījumos, piemēram, īpašniekam atrodoties ārvalstīs. ZM ierosina pilnveidot Meliorācijas likumu, papildinot to ar jaunu tiesību normu, lai meliorācijas sistēmu atjaunošanas gadījumos vienkāršotu saskaņošanas procedūru, tādējādi veicinot arī savlaicīgu valsts un ES finanšu līdzekļu izmantošanu.

Lai samazinātu administratīvo slogu meliorācijas sistēmu būvniecības procesā, situācijās, kad plānota meliorācijas sistēmu atjaunošana, meliorācijas sistēmu būvniecības ierosinātājiem savlaikus jāinformē zemes īpašnieks par plānotajiem būvdarbiem.

Lai vienādi izprastu un piemērotu terminoloģiju, likumprojektā precizēti praksē lietoti termini "meliorācijas sistēma" un "meliorācijas būve".

Grozījumi likumprojektā paredz papildināt Meliorācijas likumu ar nodaļu par administratīvo atbildību meliorācijā un kompetenci sodu piemērošanā, atceļot sodus Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Likumprojekts "Grozījumi Meliorācijas likumā" stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un Saeimā un publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana