Ekonomika un finanses

Plānots mainīt prasības higiēnas apmācībai nodarbinātajiem primārajā ražošanā

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
14.04.2016

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi noteikumu projektu, kas atceļ mācību kursa "Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā" nepieciešamību pārtikas higiēnā personām, kas nodarbinātas primārajā ražošanā. Noteikumu projektu par grozījumiem pārtikas apritē nodarbināto personu apmācības kārtībā pārtikas higiēnas jomā ceturtdien, 14.aprīlī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likumu primārā ražošana kā viens no pārtikas aprites posmiem ietver primāro produktu ražošanu vai audzēšanu, tostarp ražas novākšanu, slaukšanu un saimniecībā audzētu dzīvnieku ražošanu pirms nokaušanas. Tā iekļauj arī medības, zveju un savvaļas produktu vākšanu.

Tā kā primārā ražošana pārsvarā ietver audzēšanu un novākšanu, bet neietver tālākas darbības ar pārtiku, apmācība pārtikas higiēnā nav obligāta šajā pārtikas aprites posmā iesaistītajiem - tādā kārtībā, kā to nosaka noteikumi par nodarbināto apmācību pārtikas higiēnā.

Darbiniekiem, kuri primāri apstrādā pārtikas produktus, ir jābūt veseliem un apmācītiem par veselības apdraudējumiem, par ko ir atbildīgi pārtikas apritē iesaistītie tirgus dalībnieki, kuru pārziņā ir pārtikas ražošana, apstrāde un izplatīšana.

Noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2015.gada 29.septembra noteikumos Nr.545 "Pārtikas apritē nodarbināto personu apmācības kārtība pārtikas higiēnas jomā"" stāsies spēkā pēc tā akceptēšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis".

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana