Ekonomika un finanses

Paredzēta traktortehnikas un tās piekabes pārbūves prasību vienkāršošana

Ilze Vabole, AgroPols
22.07.2016

Lai vienkāršotu traktortehnikas un tās piekabes otrās kategorijas pārbūves* prasības un kārtību, kā arī reglamentētu trešās kategorijas pārbūves kārtību un prasības, Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi traktortehnikas un tās piekabju pārbūves noteikumu projektu, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Tos ceturtdien, 21.jūlijā, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. 

Jaunais noteikumu projekts paredz vienkāršot otrās kategorijas jeb individuālās pārbūves sarežģītos nosacījumus (tehniskā projekta sagatavošanu), kas līdz šim ir atturējuši traktortehnikas vai tās piekabes īpašniekus no pārbūves oficiālas veikšanas un reģistrēšanas Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā (VTUA). Tādēļ tehniskais projekts, tiks aizstāts ar tehnisko dokumentāciju, un tajā nebūs jāatspoguļo sarežģīti tehniskie rasējumi un aprēķini. 

Iecerēts arī, ka, otrās kategorijas pārbūvē skarot kādu no pirmās kategorijas pārbūves veidiem, otrās kategorijas pārbūves tehniskās ekspertīzes laikā, ja to vēlas tehnikas īpašnieks (turētājs), var tikt vērtēti arī pirmās kategorijas pārbūves elementi. 

Noteikumu projekts paredz trešās kategorijas pārbūves kārtību un prasības. Trešās kategorijas (sērijveida) pārbūvei plānots piemērot tādas pašas tehniskās prasības kā otrajai, bet par katras pārbūves sēriju sagatavojot un saskaņojot tehnisko projektu, kurā ir jāatspoguļo tehniskā risinājuma detalizēti rasējumi un aprēķini. 

Noteikumu projektā arī paplašināts otrās un trešās kategorijas pārbūves saraksts un nozīmīgākās tehniskās prasības vairākiem pārbūves veidiem, piemēram, traktortehnikas pārbūvei par kokvedēju, piekabes pārbūvei par platformu vai piekabes tiltu novietojuma maiņai, mehānisko kompleksu uzstādīšanai vai demontēšanai traktortehnikai un piekabei, tādu mehānismu kompleksu uzstādīšanai traktortehnikai un tās piekabei vai demontēšanas no tās, kuri atbilst normatīvo aktu prasībām par mašīnu drošību, tādējādi mainot traktortehnikas vispārējos gabarītus, masu un funkcionalitāti.

Plānots, ka jaunie noteikumi aizstās patlaban spēkā esošo valdības 2014.gada 8.jūlija kārtību Nr. 382 "Traktortehnikas un tās piekabju pārbūves noteikumi". 

Ministru kabineta noteikumu projekts „Traktortehnikas un tās piekabju pārbūves noteikumi”stāsies spēkā pēc tā akceptēšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”. 

Piezīmes:
* Pārbūves veidus iedala trīs kategorijās:
1)    pirmās kategorijas pārbūve (P1) – traktortehnikas individuāla pārbūve, ar kuru tiek mainīti traktortehnikas uzskaites tehniskie dati un konstruktīvie parametri, neiejaucoties tās konstrukcijā, un automobiļa piekabes pārbūve, nemainot konstruktīvos parametrus.
2)    otrās kategorijas pārbūve (P2) – traktortehnikas vai tās piekabes individuāla pārbūve, ar kuru tiek mainīta traktortehnikas vai tās piekabes konstrukcija, gabarīti, masa vai funkcionalitāte vai konstruktīvie parametri un kuras dēļ var tikt mainīts traktortehnikas vai tās piekabes lietojuma mērķis un kategorija;
3)    trešās kategorijas pārbūve (P3) – traktortehnikas vai tās piekabes sērijveida pārbūve, ar kuru tiek mainīta traktortehnikas vai tās piekabes konstrukcija, gabarīti, masa vai funkcionalitāte vai konstruktīvie parametri un kuras dēļ var tikt mainīts traktortehnikas vai tās piekabes lietojuma mērķis un kategorija. 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana