Briseles koridoros lemj par mums

Precizēta ĀCM riska zonu teritorija Baltijā un Polijā

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
11.01.2017

Ir stājies spēkā Komisijas 2016. gada 7. decembra Īstenošanas lēmums par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) dažās dalībvalstīs, ar ko tiek precizēta ĀCM riska zonu teritorija* Baltijas valstīs un Polijā. Tādēļ valdība otrdien, 10.janvārī, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavoto grozījumu normatīvajā aktā, kas nosaka ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību.

Grozījumi Īstenošanas lēmuma pielikumā par Latvijas administratīvajām teritorijām veikti, ņemot vērā to, ka 2016. gada oktobrī vairāki ĀCM gadījumi mežacūkām tika konstatēti republikas pilsētā Jūrmalā un Dundagas novadā. Šajos apgabalos patlaban ir noteikta II riska zona. 

Kopš 2015.gada septembra nav ziņots par ĀCM uzliesmojumiem mājas cūkām Aglonas, Beverīnas, Burtnieku, Ciblas, Dagdas, Kārsavas, Krāslavas, Ludzas, Naukšēnu, Rēzeknes, Rūjienas, Strenču, Valkas, Viļānu, Zilupes novadā, Limbažu novada Viļķenes, Pāles un Katvaru pagastā, Salacgrīvas novada Ainažu un Salacgrīvas pagastā, Alojas un Mazsalacas novadā, kā arī republikas pilsētā Daugavpilī un Rēzeknē, tāpat arī Ainažos un Salacgrīvā, tādēļ šajās administratīvajās teritorijās tagad ir II, nevis III riska zona. 

Toties Daugavpils novada Nīcgales, Kalupes, Dubnas un Višķu pagastā, Preiļu novada Preiļu, Aizkalnes un Pelēču pagastā, Riebiņu novada Riebiņu un Rušonas pagastā un Balvu, Gulbenes un Preiļu pilsētas teritorijā joprojām pastāvēs III riska zonas ierobežojumi. 

Riska zonu teritorija ir mainīta arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā. 

Noteikumi "Grozījums Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos Nr.83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"" stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”

* Pēc cūku mēra uzliesmojuma Latvijā noteiktā karantīnas teritorija zonām:
III riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā;
II riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā;
I riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap III vai II riska zonu. 

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana