Politikas jaunumi

ES veselīgas ēšanas kampaņa - jauna iniciatīva cīņai pret bērnu aptaukošanos

Giovanna Di Ruberti, Leta-Nozare
23.09.2009

"Ēd, dzer, kusties - tas ir gardais bariņš!" Marianna Fišere Bēla, lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre, 2009. gada 28. septembrī dos starta signālu jaunajai veselīgas ēšanas kampaņai. Kampaņā ietilpst trīs ceļojoši jampadrači, kas dosies ceļā no centrālās EK mītnes Briselē un piedāvās bērniem visā Eiropā piedalīties uz vietas rīkotajos pasākumos un spēlēs.


ES veselīgas ēšanas kampaņa - jauna iniciatīva cīņai pret bērnu aptaukošanos

"Ēd, dzer, kusties - tas ir gardais bariņš!" Marianna Fišere Bola, lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre, 2009. gada 28. septembrī dos starta signālu jaunajai veselīgas ēšanas kampaņai. Kampaņā ietilpst trīs ceļojoši jampadrači, kas dosies ceļā no centrālās EK mītnes Briselē un piedāvās bērniem visā Eiropā piedalīties uz vietas rīkotajos pasākumos un spēlēs. Eiropas Komisija atklās arī interaktīvu tīmekļa vietni, rīkos konkursus un citus pasākumus ar vienu galveno mērķi - uzlabot bērnu ēšanas paradumus. Tenisa čempione beļģiete Žustīne Enēna (Justine Henin) un 8 gadus vecais Ginesa rekorda īpašnieks Rosolīno Kannio (Rosolino Cannio) atbalstīs šo pasākumu un palīdzēs izplatīt tā vēstījumu.

Veselā miesā vesels gars

Veselīgas ēšanas kampaņa, kas tiek pilnībā finansēta no ES lauksaimniecības budžeta, notiks paralēli ES programmām "Skolu apgāde ar augļiem" un "Skolu apgāde ar pienu" - svarīgām iniciatīvām par līdzsvarotāku uzturu un veselīgākiem ēšanas paradumiem, kuru mērķauditorija ir bērni.

Veselīgas ēšanas kampaņas vēstījums - ēd, dzer, kusties - tiks izplatīts tieši skolās. Astoņu nedēļu laikā spriganie "Gardā bariņa" dalībnieki ieradīsies Beļģijā, Ziemeļfrancijā, Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā. "Gardais bariņš" apmeklēs divas skolas dienā. Kopumā šis pasākums paredzēts 18 000 bērnu 180 skolās. Tā vēstījums ir: ēd pareizi, jo veselā miesā mīt vesels gars.

Vienlaikus ar ceļojošo jampadraci ES "Gardā bariņa" tīmekļa vietnē 8 nedēļas varēs piedalīties interaktīvā dārgumu meklēšanas spēlē. Skolēni vecumā no 8 līdz 15 gadiem no visas Eiropas varēs iegūt balvas izklaidei un sportam.

Priekšvēsture

Viens no preses konferences dalībniekiem zina, ko nozīmē būt jaunam un labā fiziskā formā: Rosolīno Kannio, 8 gadus vecs itāļu zēns, ir jaunākais cilvēks, kurš pārpeldējis Mesīnas jūras šaurumu, kas atdala Sicīliju no Itālijas kontinentālās daļas. 2009. gada 27.jūlijā viņš tika ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā, jo pārpeldēja 3,6 km plato jūras šaurumu 58 minūtēs. Viņš piedalīsies pasākuma atklāšanas ceremonijā.

Jaunā tīmekļa vietne, kurā būs video ziņa no tenisa čempiones beļģietes Žustīnes Enēnas, arī tiks demonstrēta konferencē, kuras beigās tiks piedāvāts ieskats ceļojošajā jampadracī.

Katru reizi, kad ceļojošais jampadracis ieradīsies citā valstī, pie skolām, kurās tas paredzēts, žurnālistiem būt pieejami materiāli presei un reklāmas bukleti. Ieinteresētie žurnālisti tiks uzaicināti piedalīties jampadracī un informēt par to, kā pasākumu uztvēra skolēni.

Jampadraci var raksturot ar vienu vārdu: jautrība. Tiklīdz kā pastāstīts par veselīgas ēšanas paradumiem un līdzsvarota uztura nozīmi, notiks aizraujošas komandu spēles. Viktorīna ar diapozitīviem un improvizētas aktivitātes pievērsīs bērnu uzmanību, bet nelielas dāvaniņas palīdzēs uzsvērt vēstījuma nozīmi.

ES rīkojas tagad, lai palīdzētu bērniem izvēlēties veselīgu pārtiku

Tā kā pēdējā Eirobarometra aptaujā trīs ceturtdaļas respondentu "pilnībā piekrita", ka "mūsdienās ir daudz vairāk bērnu ar lieko svaru nekā pirms pieciem gadiem", temats ir ļoti svarīgs un apspriešanas vērts.

Patiesi, aptuveni 22 miljoniem bērnu ES ir liekais svars, un 5 miljoniem no viņiem ir vērojama aptaukošanās. Nav šaubu, ka ir pienācis laiks mainīt šo situāciju vai arī rēķināties ar attiecīgām sekām. Jauniešiem, kuri nevērīgi izturas pret saviem ēšanas paradumiem, pieaugušo vecumā draud diabēts, sirds un asinsvadu slimības un pat agrīna osteoporoze.

Sīkākai informācijai:

Gardā bariņa kampaņa: ec.europa.eu/tasty-bunch

Jaunākie materiāli presei tiks publicēti: http://ec.europa.eu/tasty-bunch/press-corner

ES programma skolu apgādei ar augļiem:
http://ec.europa.eu/agriculture/markets/fruitveg/sfs/index_en.htm

Eiropas programma skolu apgādei ar pienu:
http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/schoolmilk/index_en.htm

DG AGRI: http://ec.europa.eu/agriculture/index_en.htm

DG SANCO: http://ec.europa.eu/health-eu/my_lifestyle/nutrition/index_en.htm

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana