Politikas jaunumi

Lēmums pieņemts, diskusijas turpinās

Jevgeņijs Avens, AgroPols
29.12.2009

Vēl tikai dažas dienas, un, reizē ar jauna kalendāra atvēršanu 2010. gada 1. janvārī, spēkā stāsies arī “dienesta auto” nodoklis. Tā vakar, 28. decembrī, lēmusi valdība, vienojoties par kārtību, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts personiskām vajadzībām izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili.

Kā paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie noteikumi, šo nodokli aprēķinās atkarībā no automašīnas dzinēja tilpuma, un mēnesī maksājama summa būs no Ls 22 līdz Ls 85. Tas nozīmē, ka no abstrakti aprēķinātā "gūtā labuma", neatkarīgi no nobrauktā kilometru skaita, būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) - 26%, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas darba ņēmēja un darba devēja daļa. Proti: ja spēkrata dzinēja tilpums ir līdz 1500 cm3 ieskaitot, darba ņēmēja gūtais labums mēnesī būs Ls 40, bet mēnesī maksājamā nodokļa summa - Ls 22,70. Automašīnām ar dzinēja tilpumu no 1501 līdz 2500 cm3 ieskaitot, gūtais labums būs Ls 70 mēnesī, bet nodoklis - Ls 39,73. Auto ar dzinēja tilpumu no 2501 līdz 3500 cm3 gūtais labums būs Ls 100, bet nodoklis - Ls 56,75, savukārt, ja dzinēja tilpums pārsniedz 3500 cm3 - gūtais labums būs Ls 150, un nodoklis mēnesī sasniegs Ls 85,13.

Kam jāmaksā, kam ne

Jaunais nodoklis tiks piemērots visām vieglajām, vieglajām pasažieru vai vieglajām plašlietojuma automašīnām, kas būs reģistrētas uz juridisku personu vārda un tiks izmantotas darbinieku personiskām vajadzībām. Tātad tas būs jāmaksā darbiniekiem; kapitālsabiedrību īpašniekiem, valdes vai padomes locekļiem; personām, kuras pilda dienesta vai amata pienākumus valsts pārvaldes institūcijās; personām, kas pilda pienākumus vēlētā valsts pārvaldes institūcijā vai citā amatā, un personām, kas ieceltas amatā ar Saeimas, Ministru kabineta vai pašvaldības domes lēmumu. Tāpat nodoklis būs jāmaksā arī šo personu ģimenes locekļiem. Tas arī nozīmē, ka nākamā gada sākumā uzņēmējiem būs jādeklarē tie automobiļi, ko iecerēts izmantot personīgajām vajadzībām.

Savukārt nodoklis nebūs jāmaksā par operatīvajiem transportlīdzekļiem, militāro transportu, vieglajiem taksometriem, reprezentatīvo vieglo automobili likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" izpratnē, kā arī par fizisko personu - saimnieciskās darbības veicēju automobiļiem, kuru pamatlīdzekļu nolietojumu nosaka atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Vairāk nenāksies maksāt arī par Valsts prezidenta autotransportu.

Vai vēlamais tiks sasniegts?

Vēsti, ka dienesta automašīnu nodoklis neattieksies uz zemnieku un zvejnieku saimniecību vieglajām automašīnām, paši lauksaimnieki uztver atzinīgi, jo jau kopš oktobra, kad pirmoreiz izskanēja doma par iespējamo maksājumu, kaismīgi iestājās pret to un cīnījās “par saprātīgu nodokli”. Tomēr šajā situācijā starp “saprātīgu nodokli” un “taisnīgu nodokli” diez vai var likt vienlīdzības zīmi. Jo “personiskās vajadzības” ir gan, piemēram, dārzkopja bērna vešana uz skolu un no tās, gan prezidenta kundzes brauciens ar dienests auto uz ķīmisko tīrītavu, gan vietējās remontdarbnīcas meistara nokļūšana novada centrā, kur vidusskolas absolventu salidojums... Vienam nodoklis noteikts, citi iekļauti izņēmumos?

Turklāt joprojām nav īstas skaidrības par nodokļa aprēķināšanas kārtību. Arī vakar, valdības sēdē, ministru domas par tā efektivitāti un iespējām iekasēt plānotos Ls 38 milj. dalījās. Daļa atbalstīja nodokļa ieviešanu Finanšu ministrijas piedāvātajā redakcijā, uzskatot, ka tas ir gana efektīvs un paredz gan privātā, gan valsts sektora atbildību, bet citi atzina, ka noteikumu projekts nav kvalitatīvi sagatavots, un nodoklis budžetam nekādu labumu nenesīs.

Pēc valdības sēdes finanšu ministrs Einārs Repše žurnālistiem skaidroja, ka līdz 25. janvārim ministrijai kopā ar uzņēmējiem būs jāizstrādā noteikumi, lai paredzētu kā, iekasējot nodokli, mazināt birokrātiju un vienlaikus uzskaitīt uzņēmumu automašīnas. Tāpat ministrs pieļāva, ka pašreizējā noteikumu redakcija, iespējams, vēl būs jāmaina, jo šis ir jauns nodoklis, un nav nepieciešamās pieredzes, turklāt atsevišķas normas ir interpretējamas.

Jaunie noteikumi arī paredz, ka darba devējam katru ceturksni būs jāsagatavo un līdz nākamā ceturkšņa pirmā mēneša 20. datumam jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pārskats par dienesta automašīnu izmantošanu personiskām vajadzībām. Ja pārskatu noteiktajā laikā neiesniegs, tiks uzskatīts, ka darba devējam piederošie vai viņa rīcībā esošie vieglie pasažieru automobiļi šajā pārskata laikā netiek izmantoti personiskajām vajadzībām. Taču, ja VID atklās, ka darba devējam piederošs vai darba devēja rīcībā esošs automobilis, kas izmantots personiskajām vajadzībām, nav iekļauts pārskatā, tiks aprēķināts nesamaksātais nodoklis, uzlikts sods un iekasēta kavējuma nauda par konkrēto periodu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana