Politikas jaunumi

Lielbritānijā jauna pārtikas stratēģija

Agnese Krieviņa, AgroPols
12.01.2010

Lielbritānijas valdība publicējusi pārtikas stratēģiju 2030. gadam, kurā akcentēta pārtikas nodrošinājuma drošība, labāka patērētāju informēšana, kā arī veselīgāks un ilgtspējīgāks pārtikas patēriņš.

Stratēģijas dokumentā uzsvērts izaicinājums, ko prasa nodrošinājums ar pārtiku, un norādīta nepieciešamība izvērtēt zinātnes un jauno tehnoloģiju iespējas, tajā skaitā ĢMO, lai palielinātu ražošanas apjomus. Tāpat tekstā runāts par iespējām palielināt ražošanu Lielbritānijā un veidiem, kā uzlabot ražošanas struktūru. Dokumentā arī apstiprināts, ka Lielbritānijas valdība apsver iespēju atgūt publisko zemi, lai uz tās dotu iespēju privātajam sektoram palielināt pārtikas ražošanu.

Tāpat tiek runāts par lielāku tirdzniecības liberalizēšanu, bet reizē arī par pastiprinātu izgatavošanas vietas norādi (ieskaitot pārstrādātus produktus), lai patērētāji zinātu, no kurienes pārtikas cēlusies.

Dokumentā skarta arī klimata pārmaiņu ietekme uz pārtikas ražošanu un norādīts, ka metāns (liellopi)) rada 4% no kopējās SEG emisijas Lielbritānijā, taču sīkākas rekomendācijas par gaļas patēriņu netiek sniegtas.

Tāpat kritizēta pārtikas izšķērdēšana, jo Lielbritānijas mājsaimniecības katru gadu izmet atkritumos 8,3 milj. t pārtikas, lai gan 65% no tās varētu tikt patērēti un kas veido GBP 480 uz ģimeni. Samazinot šos apmērus uz pusi, saruktu arī SEG emisija, un tā līdzinātos efektam, ko dod no ceļa pazudusi 1 automašīna no 8. Tāpēc dokumentā kritizēta lielveikalu prakse “Pērc vienu, otrs par brīvu”, kas veicina pirkt vairāk.

Turklāt dokumentā aprēķināts, ka KLP vienam Lielbritānijas patērētājam 2007. gadā izmaksājusi papildu GBP 3,2 mljrd.

Avots: “Agra Facts” Nr. 01-10, 08.01.2010.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana