Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Berlīnē tiksies ar vairāku valstu nozares ministriem un piedalīsies lauksaimniecības forumā

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
14.01.2010

No 14. līdz 16. janvārim zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Berlīnē darba vizītē apmeklēs 75. starptautisko izstādi "Zaļā nedēļa", kā arī piedalīsies Berlīnes lauksaimniecības forumā un Berlīnes lauksaimniecības ministru apspriedē.

Vizītes laikā J.Dūklavs plānojis tikties gan ar Vācijas, gan vairāku valstu, kas piedalās izstādē, augstākajām nozares amatpersonām, lai pārrunātu lauksaimniecības un lauku attīstības aktualitātes, kā arī līdzšinējās sadarbības gaitu un tās perspektīvos virzienus nākotnē. Tāpat arī zemkopības ministrs apmeklēs izstādes dalībnieku stendus un piedalīsies pasākumos, kas notiks izstādes gaitā.

Piektdien, 15. janvārī, J.Dūklavs Latvijas stendā uzņems Vācijas Federālo pārtikas, lauksaimniecības un patērētāju aizsardzības ministri Ilzi Aigneri un Berlīnes valdības birģermeistaru Klausu Voveraitu. Plānotas arī atsevišķas tikšanās ar Ukrainas Republikas Lauksaimniecības politikas ministru Juriju Meļņiku, Zviedrijas Lauksaimniecības ministrijas valsts sekretāru Rolfu Eriksonu, mūsu valsts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ilglaicīgā partnera Brandenburgas Vides, veselības un patērētāju aizsardzības ministrijas pārstāvjiem, tostarp arī ar Brandenburgas veterinārā dienesta vadītāju Klausu Raimeru, kā arī ar Bavārijas Pārtikas, lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru Helmutu Brunneru. Zemkopības ministrs tiksies arī ar Lietuvas Lauksaimniecības ministru Kazi Starkēviču un Krievijas Federācijas Lauksaimniecības ministri Jeļenu Skriņņiku viņu rīkoto svinīgo pieņemšanu laikā.

Sestdien, 16. janvārī, J.Dūklavs piedalīsies III Starptautiskajā lauksaimniecības ministru forumā "Lauksaimniecība un klimata izmaiņas – jauni konceptuāli priekšlikumi politikas veidotājiem un rūpniecībai" un II Berlīnes lauksaimniecības ministru galotņu sanāksmē. Uzrunājot šajā pasākumā kolēģus, J.Dūklavs norādīs, ka, risinot klimata pārmaiņu jautājumus, ir nepieciešama lielāka valstu sadarbības koordinācija, īpaši pētniecības jomā, un adekvātu, saskanīgu atbalsta mehānismu pilnveidošanā, kā arī jāpielieto ilgtspējības princips izstrādājot gan īstermiņa, gan ilgtermiņa attīstības plānus un programmas.

Tāpat darba dienas gaitā J.Dūklavs tiksies ar Polijas Lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Mareku Savicki un Bādenes-Virtembergas Pārtikas un lauku vides ministru Peteru Hauku.

Latviju un Vāciju saista veiksmīga sadarbība lauksaimniecības produktu un koksnes produkcijas tirdzniecībā. Savukārt Latvija ar Vācijas pavalstīm Brandenburgu un Bādeni-Virtembergu ilgstoši sadarbojas veterinārajos un pārtikas drošības jautājumos, kā arī meža nozarē. Tiekoties pirmoreiz ar Bavārijas nozares ministru H.Brunneru, J.Dūklavs iecerējis iezīmēt sadarbības jomas un lemt par ciešāku Latvijas un Bavārijas sadarbību dažādos nozares līmeņos.

Arī ar citām valstīm, ar kuru nozares pārstāvjiem tiksies J.Dūklavs izstādes laikā, Latviju saista sadarbība visdažādākajās lauksaimniecības jomās. Tā piemēram, Latviju un Ukrainu vieno pieredzes apmaiņa veterinārijā, kā arī drošas un kvalitatīvas pārtikas produkcijas aprites sistēmas nodrošināšanā, sadarbība lauksaimniecības tehnikas, zivju produkcijas tirdzniecībā. Savukārt Latvija un Polija sadarbojas mežsaimniecībā, zivsaimniecībā, kā arī Polija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem. Arī Zviedrija ierindojas starp lielākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem.

Latviju izstādē pārstāvēs seši lauksaimniecības produktu pārstrādes uzņēmumi: SIA "Paipal Farm" ar paipalu olām un dažādām delikatesēm, SIA "Sfeks" ar zefīriem un marmelādēm, SIA "Mālpils piensaimnieks" ar piena produktiem, SIA "Mandor Rīga" ar dzērvenēm pūdercukurā, SIA "Dienvidi Plus" ar smiltsēršķu sulu un marmelādi un SIA "Zaksi" ar Užavas alu. Uzņēmumi izstādē piedalās ar Zemkopības ministrijas atbalstu.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana