Politikas jaunumi

Komisija nolēmusi nesamazināt cukura ražošanas kvotu un palielināt cukura eksporta kvotu

Agnese Krieviņa, AgroPols
29.01.2010

Eiropas Komisijas (EK) juridiskie eksperti snieguši atzinumu, ka Eiropas Savienības (ES) cukura eksporta kvota var tikt palielināta, nepārkāpjot ES starptautiskās saistības, jo šobrīd pasaules tirgū izveidojusies ārkārtēja situācija.

Cukura nozares reforma paredzēja, ka cukura nozares eksports parasti veido 650 tūkst. t, taču jau pērnā gada oktobrī tika izlemts eksporta apjomu palielināt līdz 1,35 milj. t, ko noteica situācija pasaules cukura tirgū. Taču šobrīd tiek rosināts eksporta apjomu palielināt vēl par 500 tūkst. t. Jāuzsver, ka, saskaņā ar PTO lēmumu, viss ES cukura eksports tiek definēts kā subsidētais, lai arī netiek sniegtas tiešas eksporta kompensācijas, jo ES audzētājiem tiek garantētas augstas cenas.

Pamatojot pieņemto lēmumu, EK amatpersonas norāda, ka galvenais apstāklis šobrīd ir tas, ka pasaules cukura cenas jau sasniegušas rekordlielumu, un tāpēc eksportētā cukura cenas pārsniegs cukura ražošanas izmaksas. Tāpat Komisija uzskata, ka papildu ES cukurs, kas nonāks pasaules tirgus, palīdzēs mazināt tur valdošo spriedzi. Tajā pašā laikā Komisija atgādina, ka nākamajā gadā plānotie cukura eksporta apjomi atkal tiks noteikti 650 tūkst. t līmenī, tādējādi akcentējot pieņemtā lēmuma izņēmuma raksturu.

Tāpat Komisija apstiprinājusi, ka netiks izmantota pēdējā iespēja piemērot lineāru cukura ražošanas kvotu samazinājumu, atbilstoši cukura reformai. Restrukturizācijas procesā ES kopumā ražotāji atteikušies no 5,77 mij. t, kas veido 96,6% no apjoma, ko uzskatīja, ka nepieciešams samazināt, lai sektorā ieviestu līdzsvaru. Šī reforma ļāva Komisijai piemērot obligātu lineāru samazinājumu (nekompensējot to), ja kopumā atsacīšanās no kvotas nenotiek plānotajā līmenī.

Avots: “Agra Facts”, Nr. 07-10, 27.01.2010.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana