Politikas jaunumi

Uzņēmējdarbību veicinoši grozījumi LAP

Inese Galeja, AgroPols
15.02.2010

Piedāvājam iepazīties ar Lauku attīstības programmas (LAP) grozījumiem, kuri tika apspriesti LAP Uzraudzības komitejas sēdē 11. februārī.

Lai esošajā ekonomiskajā situācijā veicinātu efektīvu pasākuma „Pamatpakalpojumi ekonomikai un iedzīvotājiem” ieviešanu, Zemkopības ministrija piedāvā palielināt pašvaldībām atbalsta intensitāti no 75% uz 90%.
Vecā redakcija paredzēja, ka „2007- 2013. gadā programmēšanas periodā Lauku attīstības programmas ietvaros pašvaldībai attiecināmo izmaksu summa tiek noteikta līdz 200 000 eiro apmērā un atbalsta intensitāte 75% apmērā”. Jaunā redakcija atbalsta intensitāti paredz palielināt līdz 90%. Ministrijas pārstāvji cer, ka šādas izmaiņas varētu veicināt pieteikšanās aktivitāti.

Lai sabalansētu lauksaimniecības sektorus un atteiktos no sektoru ierobežojuma jaunu uzņēmumu veidošanai, dodot iespēju veidot jaunus uzņēmumus visos prioritārajos sektoros (piena, gaļas, graudu un augļu un dārzeņu pārstrāde), paredzami grozījumi arī pasākumā ”Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”. Vēl starp grozījumiem plāno pārskatīt attiecināmo izmaksu „griestus” jaunu uzņēmumu veidošanai, turpmāk nosakot, ka gan esošiem, gan jauniem uzņēmumiem būs attiecināmi vienādi attiecināmo izmaksu „griesti”.
Jaunā redakcija:
681. Maksimālais projektu skaits vienam projekta pieteicējam nav ierobežots, bet projektu attiecināmo izmaksu kopējā summa vienam finansējuma saņēmējam laika posmā no 2007. līdz 2013. gadam nedrīkst pārsniegt:
1) līdz 7 000 000 eiro- prioritārajos sektoros kā esošo pārstrādes uzņēmumu efektivitātes paaugstināšanai, tā arī jaunu pārstrādes uzņēmumu veidošanai (jaunā redakcija slīprakstā; piezīme- iepriekš tika atbalstīta [3 000 000 eiro] tikai piena un gaļas sektoros jaunu pārstrādes uzņēmumu veidošana;
2) 1 000 000 eiro- pārējos sektoros esošo pārstrādes uzņēmumu efektivitātes paaugstināšanai;
3) līdz 3 000 000 eiro II un III kategorijas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam, esošu pārstrādes uzņēmumu efektivitātes paaugstināšanai;
4) līdz 150 000 eiro ražotāju mājas apstākļos (piezīme- mājražotāju) pārstrādes uzņēmumu efektivitātes paaugstināšanai.

Savukārt, lai vienkāršotu atbalsta saņemšanas nosacījumus, paredzēts svītrot nosacījumu par attiecināmo izmaksu aprēķināšanu tikai pēc pārstrādātajām pamata izejvielām.
Vecā redakcija:
682. Prioritāro sektoru projektiem atbalstāmas izmaksas esošo pārstrādes uzņēmumu uzlabošanai tiks aprēķinātas ņemot vērā uzņēmumā pārstrādāto pamata izejvielu apjomu. Bez tam atbalstāmo izmaksu summa šādiem projektiem varēs tikt palielināta uzņēmumiem, kuri iesaistījušies horizontālās un vertikālās integrācijas procesā.
Jaunā redakcija:
682. Projektu atbalstāmo izmaksu summa var tikt palielināta uzņēmumiem, kuri iesaistījušies horizontālās un vertikālās integrācijas procesā.

Un vēl- Zemkopības ministrija piedāvā grozījumus arī 4. ass „LEADER” pasākumā „Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā”. Lai esošajā ekonomiskajā situācijā veicinātu uzņēmējdarbības un vietējās infrastruktūras attīstību, nepieciešams uzlabot atbalsta saņemšanas nosacījumus. Grozījums paredz palielināt atbalsta intensitāti pašvaldībām un citām juridiskām un fiziskām personām, kas veic saimniecisko darbību.


Tālāk grozījumus jāvirza apstiprināšanai Eiropas Komisijā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana