Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs un Bangladešas vēstnieks pārrunā iespējamo sadarbību lauksaimniecībā

Antra Elste, LR Zemkopības ministrija (ZM)
24.02.2010

24. februārī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Bangladešas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Saifulu Hoku (H.E. Dr. S. M. Saiful Hoque), lai pārrunātu nozares aktualitātes un sadarbības attīstības iespējas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā starp Latviju un Bangladešu.

Tikšanās laikā Bangladešas vēstnieks atzinīgi novērtēja kopējo lauksaimniecības attīstības līmeni Latvijā, kā arī norādīja, ka Bangladeša ir ļoti ieinteresēta veidot abpusēji izdevīgu ekonomisko sadarbību lauksaimniecības nozarē.

Kā galvenās sadarbības jomas vēstnieks minēja pieredzes apmaiņu zinātnē un izglītībā, kā arī lauksaimniecības tehnoloģijās un mēbeļu ražošanas nozarē, ko vēstnieks raksturoja kā specifisku, bet perspektīvu un, iespējams, interesantu arī Latvijas mēbeļu ražotājiem. Saifuls Hoks pastāstīja, ka Bangladeša uz ārvalstīm daudz eksportē zivju produkciju - saldētas garneles. Latvijā, visticamāk, šī produkcija nonāk caur trešajām valstīm, kas sadārdzina tās izmaksas, tāpēc izdevīgāk būtu veicināt tiešo tirdzniecību starp abām valstīm. Tāpat vēstnieks izteica atzinību par Latvijas pārtikas produktu, it īpaši piena un piena produktu, kvalitāti.

Lai veiksmīgi veidotu sadarbību, Saifuls Hoks piedāvāja noslēgt memorandu par sadarbību lauksaimniecībā starp abām valstīm, kas noteiktu prioritāros sadarbības virzienus un būtu par pamatu valstu sadarbības veicināšanai, kam piekrita arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Ministrs norādīja, ka arī Latvija būtu ieinteresēta sadarboties jomās, kur tas ir iespējams, piemēram, lauksaimniecības tehnoloģijas, zinātnē. J. Dūklavs pastāstīja, ka Latvijā ir augsti kvalificēti nozares speciālisti, kas labprāt dalītos pieredzē. Tāpat ministrs izteica gatavību atbalstīt Latvijas uzņēmēju centienus sakaru dibināšanā ar Bangladešas uzņēmējiem.

Pēdējos divos gados un 2009. gada 10 mēnešos lauksaimniecības produktu tirdzniecības plūsmas starp Latviju un Bangladešu nav sevišķi izteiktas. 2007. gadā Latvija importēja saldētas garneles 71 269 eiro apmērā. Savukārt 2009. gada 10 mēnešos Latvija uz Bangladešu eksportēja izstrādājumus, kas izmantojami dzīvnieku barībā par 211 036 eiro. Latvijas tirdzniecības bilance ar Bangladešu ir izteikti pozitīva, kaut arī tirdzniecība norisinās neregulāri.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana