Politikas jaunumi

Zemnieki pauž sašutumu par Latvijas zemju izpārdošanu

Inese Galeja, AgroPols
05.03.2010

Šodien Ķekavā norisinājās biedrības „Zemnieku saeima” 12. kongress, kurā kā ik gadus pulcējās Zemnieku saeimas biedri, lai apspriestu aktuālākās tendences nozarē un pieņemtu lēmumus.

Līdztekus oficiālām valstsvīru uzrunām tika spriests par lauksaimniecības nozaru attīstības tendencēm un prognozēm. Kā pastāstīja ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe, tad 2010. gada janvāra Latvijas pārtikas kviešu cena ir par 17% zemāka nekā gadu iepriekš, bet lopbarības kviešu cena - par 16% zemāka. Savukārt 2010. gada janvāra piena iepirkuma cena ir par 5% augstāka nekā 2009. gada janvārī. Tiek prognozēts, ka ES saglabās savas līderpozīcijas, bet līdztekus piena ražošana attīstīsies arī Brazīlijā, Argentīnā. Sliktāka aina paveras, ja skatām cūkgaļas tirgu. Latvijas cūkgaļas patēriņš ievērojami pārsniedz saražotās produkcijas apjomu, kopš 2004. gada imports pieaudzis par 54%. Zemkopības ministrijas speciālisti teic, ka ES cūkgaļas sektors nākotnē nebūs konkurētspējīgs augsto prasību dēļ.

Kongresā debatēja par daudzkārt apspriesto jautājumu par Kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada. Izskanēja viedokļi par to, ka jābūt daudz tālredzīgākiem, apdomīgākiem sarunās par nākamā perioda ES budžetu. Kongresā piedalījās arī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, kas apliecināja savu vēlmi pielikt visas pūles, lai panāktu labāku risinājumu Latvijas lauksaimniekiem.

Notika arī neliela diskusija. Zemnieki izrādīja savu sašutumu par Latvijas lauksaimniecības zemju atstāšanu novārtā un atdošanu citu valstu iedzīvotājiem. Vairums uzskata arī, ka zemes nodoklis par neapstrādāto lauksaimniecības zemi 3% apmērā ir niecīgs. Zemkopības ministrijas pārstāvji izrādīja sapratni, bet nepiedāvāja risinājumus, teikdami, ka paši vien zemes esam izpārdevuši.

Par kongresu vairāk lasiet nākamnedēļ.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana