Politikas jaunumi

ZSA kongresā zemniekiem pateicas par izturību

Inese Galeja, AgroPols
10.03.2010

Pagājušonedēļ notikušais biedrības „Zemnieku saeima”12. kongress noritēja bez asām vārdu apmaiņām un protestiem. Vairāk varēja dzirdēt labus vārdus par jau padarīto. Iespējams, taisnība ir zemkopības ministram, kurš savā uzrunā ZSA biedriem lauksaimniekus salīdzina ar „grūti iznīcināmām nezālēm”.


ZSA kongresā zemniekiem pateicas par izturību

Pagājušonedēļ notikušais biedrības „Zemnieku saeima” 12. kongress noritēja bez asām vārdu apmaiņām un protestiem. Vairāk varēja dzirdēt labus vārdus par jau padarīto. Iespējams, taisnība ir zemkopības ministram, kurš savā uzrunā ZSA biedriem lauksaimniekus salīdzina ar „grūti iznīcināmām nezālēm”. 

Uz kongresu bija aicināts gan ministru prezidents Valdis Dombrovskis, gan zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, gan Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Klāt bija arī Zemkopības ministrijas vadība.

Krīzes zemākajam punktam esam pāri
Kongress pulcēja ap 200 lauksaimniecības nozarē strādājošo. Viņiem par izturību un pacietību krīzes laikā pateicās premjers Valdis Dombrovkis un uzvēra, ka ir pārvarēts krīzes zemākais posms. Par krīzi liecina arī statistika- pēdējos divos gados Latvijas lauksaimniecības bruto pievienotā vērtība ir samazinājusies par 57%, tomēr skaitļi neapstiprina augšupeju. Par sarežģīto situāciju liecina arī cenas- 2010. gada janvāra Latvijas pārtikas kviešu cena ir par 17% zemāka nekā gadu iepriekš, bet lopbarības kviešu cena - par 16% zemāka. Savukārt 2010. gada janvāra piena iepirkuma cena ir par 5% augstāka nekā 2009. gada janvārī.

Vai būs nauda sējai?
Ja ne skats aiz loga, tad vismaz kalendārs vēsta par pavasara tuvošanos. To zemnieki gaida ar bažām, jo uztraucas, kur ņemt apgrozāmos līdzekļus. Kā zināms, kredītu nepieejamība šobrīd ir problēma. Runājot par naudu, valdības pārstāvji sola daudz. Premjers un zemkopības ministrs stāstīja par kredītfondu lauksaimniekiem 100 miljonu apmērā, kas savu darbību varētu uzsākt jūlijā. Klātesošie taujāja, vai nevar šo fondu atvērt agrāk, sējas laikā, bet ministrs atsaucās uz ES birokrātiju, lai gan izprot, cik svarīgi ir finanšu resursi sējas laikā un solīja rast kādu risinājumu.

Gaida vienotu viedokli piena nozarē
Kā jau ierasts visās tikšanās reizēs, kur klāt ministrs, tiek jautāts par 13 miljoniem eiro no ES Ekonomikas atjaunošanas fonda. „Lai nauda vēl pagaida, līdz piena nozarē jutīšu vienotu sapratni,” atzina J. Dūklavs. Viņš gaida, kad piena kooperatīvi un piena pārstrāde būs vienojusies par piena pārstrādes palielināšanu. Tāpat ministrs akcentēja, ka atbalsta tikai vietējo piena pārstrādes uzņēmumu veidošanu, bet ne piena izvešanu ārpus Latvijas.

Ar dažu nodokļu piemērošanu nošauts greizi
Jau aizvadīti pieci mēneši un beidzot valdībā ir panākta vienošanās par akcīzes nodokļa piemērošanu dīzeļdegvielai. Apstiprinātais variants tiešām paredz atvieglot lauksaimnieku darbu- tas paredz iespēju dīzeļdegvielu iegādāties uzreiz bez nodokļa.
Daudz lielākas neskaidrības radušās ar 3% lielo nodokli neapstrādātām lauksaimniecības zemēm. Jānis Dūklavs atzina, ka šī nodokļa administrēšana varētu būt sarežģīta un daudz no tā iegūt nevarēs. Pēc oficiālas informācijas, Latvijā neapstrādāti ir 155 000 hektāru. Lauksaimnieki aicināja šo nodokli paaugstināt pat līdz 10% un izrādīja savu sašutumu par Latvijas lauksaimniecības zemju atstāšanu novārtā un atdošanu citu valstu iedzīvotājiem. Zemkopības ministrijas pārstāvji izrādīja sapratni, bet nepiedāvāja risinājumus, teikdami, ka paši vien zemes esam izpārdevuši.


 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana