Politikas jaunumi

Kas ir „īsts” lauksaimnieks? Definēt nav viegli.

Inese Galeja, AgroPols
16.03.2010

Aizvadītājā nedēļā Zemkopības ministrijā notika tikšanās, lai spriestu par tiešo maksājumu regulas 28.panta ieviešanu Latvijā.


Kas ir „īsts” lauksaimnieks? Definēt nav viegli.

Aizvadītājā nedēļā Zemkopības ministrijā notika tikšanās, lai spriestu par tiešo maksājumu regulas 28. panta ieviešanu Latvijā.
 
Kopējās lauksaimniecības politikas „veselības” pārbaudes rezultātā tika ieviesta jauna norma, kas dod iespēju noteikt, kas ir „īsts” lauksaimnieks. 28. pants dod iespēju piešķirt tiešos maksājumus tikai „īstajiem” lauksaimniekiem un nemaksāt atbalstu tā saucamajiem „dīvāna” zemniekiem. Šāda iespēja ir dota Padomes regulas Nr. 73/2009 28. pantā. 

28. panta 1. punkts paredz, ka sākot ar 2010. gadu dalībvalstis nepiešķir tiešos maksājumus:
- ja izmaksājamais tiešo maksājumu apjoms konkrētā kalendārajā gadā nepārsniedz 100 eiro vai
- ja saimniecības platība, par kuru pieprasīti tiešie maksājumi nepārsniedz vienu hektāru. Šo normu piemēro arī Latvijā.

Savukārt 28. panta 2. punkts paredz, ka no 2010. gada dalībvalstis var veidot atbilstošus objektīvu un nediskriminējošus kritērijus, lai nodrošinātu, ka tiešie maksājumi netiktu piešķirti fiziskai vai juridiskai personai:
a) kuras lauksaimniecības darbība ir tikai nenozīmīga daļa no kopējās uzņēmējdarbības, vai
b) kuras uzņēmējdarbības vai uzņēmuma galvenie mērķis nav lauksaimniecības darbības veikšana.  

Sanāksmē piedalījās arī LOSP eksperte Ginta Jakobsone. Viņa pastāstīja, ka ZM piedāvā mazliet mainīt redakciju, nosakot proporcionāli daļu, cik lauksaimnieka ienākumiem jābūt iegūtiem tieši no lauksaimniecības produkcijas ražošanas. Tomēr ieviešos šādu normu, pastāv risks tiešos maksājumus neizmaksāt daudzfunkcionāli strādājošiem lauksaimniekiem, kuri paralēli, piemēram, sniedz tūrisma pakalpojumus. Tāpat šis jautājumus jāskata, atceroties reģionālas atšķirības.
ZM konkrētus risinājumus šoreiz vēl nesniedza, vairāk šī sanāksme izvērtās diskusijā, kurā iezīmējās problēmas.

Ministrija paredz, ka kritēriji varētu tikt ieviesti no 2011. gada, kas ir pats agrākais iespējamais termiņš, jo vēl jaunievedumam jābūt saskaņotam ar Eiropas Komisiju. 

Arī citām ES dalībvalstīm ar 28. pantu neiet viegli. Vairums dalībvalstu piemēro jau agrāk noteiktos ierobežojumus tiešo maksājumu saņemšanai- tāpat kā pie mums, maksājumus nepiešķir, ja platība nepārsniedz 1 ha. Savukārt 28. panta 2. punktu nepiemēro vēl nevienā dalībvalstī, jo, šķiet, ka definēt, kas ir „īsts” lauksaimnieks nav tik vienkārši un „īsta” lauksaimnieka definējums visās 27 ES dalībvalstīs varētu būt atšķirīgs.

 

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana