Politikas jaunumi

Aizdevēji Latvijas lauksaimniekiem ļauj sniegt atbalstu tikai par Ls 10 miljoniem

Jānis Bagātais, Leta-Nozare
23.04.2010

Starptautiskie aizdevēji Latvijas lauksaimniekiem ļauj novirzīt tikai desmit miljonus latu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

Iepriekš valdība bija lēmusi par 26 miljonu latu novirzīšanu (sk. rakstu), tomēr par šādu atbalsta apjomu ar aizdevējiem nav izdevies vienoties un saņemts saskaņojums par desmit miljoniem latu.

Kā aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace, atbildīgā Zemkopības ministrija ir informēta par šo situāciju un tai tagad attiecīgi noteikumi ar attiecīgiem precizējumiem par šo atbalsta apjomu būs jāiesniedz valdībā.

LETA jau ziņoja, ka valdība šonedēļ apstiprināja noteikumu projektu, kas paredz, ka tiem lauksaimniecības produktu ražotājiem, kam palielināta riska dēļ komercbankās līdz šim bija problemātiski saņemt aizdevumu, bet kam ir ekonomiski pamatoti projekti, būs iespēja pretendēt uz apgrozāmo līdzekļu iegādei paredzētu aizdevumu.

Patlaban daudziem lauksaimniekiem trūkst naudas, lai varētu uzsākt pavasara sēju, savukārt lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām un augļu un dārzeņu ražotāju grupām trūkst finanšu izejvielu un materiālu iegādei, tādēļ nopietni tiek apdraudēta daudzu saimniecību turpmākā pastāvēšana.

Aizdevumus izsniegs valsts akciju sabiedrība "Latvijas Hipotēku un zemes banka", uzņemoties jebkādu risku, kā arī izmaksas, kas saistītas ar projektu izvērtēšanu, kredītu izsniegšanu, kredītu administrēšanu un to atmaksu, izņemot risku, ko uzņemas valsts akciju sabiedrība "Lauku attīstības fonds".

Iepriekš tika plānots, ka kopējā apgrozāmo līdzekļu kredītlīnija būs 26 miljoni latu. Aizdevumi tiks izsniegti līdz 2011.gada 31.decembrim. Vienam lauksaimniecības produktu ražošanas uzņēmumam (saimnieciskās darbības veicējam), atzītai lauksaimniecības pakalpojumu sabiedrībai un augļu un dārzeņu ražotāju grupām pieejamā aizdevuma summa paredzēta 5000 līdz 2 000 000 latu apmērā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana