Politikas jaunumi

Galvenie Latvijas piedāvātie KLP pamatprincipi pēc 2013. gada - "aktivitāte", "vienlīdzība" un "vienkāršošana"

Ilze Vabole, AgroPols
28.05.2010

No 30. maija līdz 1. jūnijam Meridā (Spānija) notiks Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības ministru padomes neformālā sanāksme, kuras laikā norisināsies diskusijas par lauksaimniecību un Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu "ES 2020" stratēģijas kontekstā.


No 30. maija līdz 1. jūnijam Meridā (Spānija) notiks Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības ministru padomes neformālā sanāksme, informēja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa.

Sanāksmes laikā norisināsies diskusijas par lauksaimniecību un Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu "ES 2020" stratēģijas kontekstā.

Zemkopības ministrijas pārstāvji ministru padomes dalībniekus iepazīstinās ar Latvijas nostāju jautājumā par KLP reformu, uzsverot, ka lauksaimniecība ir viena no nozīmīgākajām ES kopējām politikām, kas dos būtisku ieguldījumu "ES 2020" stratēģijas mērķu sasniegšanā. Latvija uzskata, ka lauksaimniecības, mežsaimniecības un pārtikas ražošanas sektori dod ievērojamu ieguldījumu videi draudzīgas un ilgtspējīgas Eiropas ekonomikas attīstībā un izaugsmē, nodarbinātības sekmēšanā un nākotnes izaicinājumu sasniegšanā. Līdz ar to nodrošinot un dodot ieguldījumu ES un globālā pārtikas nodrošinājumā, attīstībā un darba vietu radīšanā.

V. Kalniņa atgādina, ka  Latvijas viedoklis ir vienlīdzīgas konkurences iespējas nodrošināšana visām ES dalībvalstīm, tostarp arī tiešo maksājumu sistēmas pārskatīšana, īpaši akcentējot mazāk attīstīto lauku teritoriju konkurētspējas sekmēšanu.

Galvenie pamatprincipi, kuri būtu jāievēro, definējot KLP pēc 2013. gada ir "aktivitāte", "vienlīdzība" un "vienkāršošana". Tāpat arī Latvija sanāksmē paudīs viedokli, ka KLP ir jābūt izmaksu ziņā efektīvākai un vērstai uz lauksaimniecības konkurētspējas palielināšanu, kā arī skaidrai un viegli saprotamai sabiedrībai.

Vēlreiz atgādinām, ka tikai līdz šā gada 3. jūnijam ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts izteikt savu viedokli un ierosinājumus par to, kas nozīmīgs mūsu valstij būtu jāiekļauj ES Kopējā lauksaimniecības politikā pēc 2013. gada. Viedokli var izteikt tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/debate/index_lv.htm

AgroPols

x

Paroles atgadināšana