Politikas jaunumi

39 reizes mazāka valsts nodeva sekmēs pārtikas produktu ar aizsargātām ģeogrāfiskām izcelsmes norādēm reģistrāciju

Aija Zariņa, AgroPols
16.09.2010

Lai sekmētu kvalitatīvu vietējo pārtikas produktu ar ģeogrāfiskās izcelsmes norādi ražošanu un veicinātu Latvijas ekonomikas attīstību, uzņēmējiem būs jāmaksā daudzkārt mazāka valsts nodeva par lauksaimniecības un pārtikas produktu ar aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, aizsargātu cilmes vietu nosaukumu vai garantētām tradicionālām īpatnībām reģistrāciju, 513 latu vietā maksājot tikai 13 latus, tā informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:PersonName w:st="on">Solveiga Lazovska.</st1:PersonName><?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Valsts nodevas apmērs par ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aizsardzību samazināts, šā gada 14. septembrī valdībai apstiprinot Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Grozījums Ministru kabineta 2010. gada 2. februāra noteikumos Nr. 101 „Noteikumi par valsts nodevu par ģeogrāfiskās izcelsmes norādes reģistrāciju, iebilduma paziņojuma lēmuma izsniegšanu un ģeogrāfiskās izcelsmes norādes grozījuma reģistrāciju, kā arī valsts nodevas samaksas kārtību””. Noteikumi stāsies spēkā 2011. gada 1. janvārī.

S. Lazovska stāsta, ka jau nākamgad par ģeogrāfiskās izcelsmes norādes reģistrāciju uzņēmējiem būs jāmaksā 13 lati, par iebilduma paziņojuma lēmuma izsniegšanu - 10 lati, par ģeogrāfiskās izcelsmes norādes grozījuma reģistrāciju - 10 lati.

 Līdz šim lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem samaksa par šo nodevu bija 513 latu, kas pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir pārāk augsta summa. Tāpat arī pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) nav reģistrēts neviens produkts ar ģeogrāfiskās izcelsmes norādi, kam  viens no galvenajiem iemesliem ir augstais valsts nodevas apmērs. Reģistrācijas augstās izmaksas veidoja ārējo ekspertu piesaiste un produkta specifikācijas izvērtējums uz vietas. Valsts nodevas apmērs samazināts, izvērtējot esošo situāciju un pamatojoties uz to, ka Pārtikas nu veterinārais dienests (PVD) nepiesaistīs ārējos ekspertus un neveiks produkta specifikācijas izvērtējumu uz vietas.

Eiropas Savienībā lauksaimniecības un pārtikas produktus ar aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norādi, aizsargātu cilmes vietu nosaukumu un tradicionālo īpatnību nosaka un aizsargā attiecīgas regulas. Tas ES dalībvalstīm dod iespēju ražot un tirgot tikai savai valstij raksturīgu ekskluzīvu produktu, kura nosaukumu nedrīkst izmantot cita valsts, izņemot garantētās tradicionālās īpatnības.

Ar pilnu dokumenta tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē
 http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40182804&mode=mk&date=2010-09-14

AgroPols

x

Paroles atgadināšana