Politikas jaunumi

No 25. oktobra LAD sāks vienotā platības maksājuma avansa izmaksas lauksaimniekiem

Aija Zariņa, AgroPols
22.10.2010

Pirmdien, 25. oktobrī, Lauku atbalsta dienests sāks lauksaimniekiem izmaksāt vienotā platības maksājuma (VPM) avansu līdz 50 procentiem.


Pirmdien, 25. oktobrī, Lauku atbalsta dienests sāks lauksaimniekiem izmaksāt vienotā platības maksājuma (VPM) avansu līdz 50 procentiem, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Avanss tiks izmaksāts par 2010. gada iesniegumiem VPM, ja būs pabeigta atbilstības nosacījumu pārbaude.

Eiropas Komisija (EK) šādu lēmumu pieņēma, pamatojoties uz Zemkopības ministrijas lūgumu rast iespēju sākt izmaksāt VPM jau oktobrī, nevis no 1. decembra, kā noteikts regulā. Lūgums tika pamatots ar finanšu grūtībām lauksaimniekiem šajā gadā. ZM vēstulē EK norādīja, ka joprojām lauksaimnieki izjūt finanšu krīzes negatīvo ietekmi un apgrozāmo līdzekļu aizdevumu pieejamības ierobežojumus, kas kavē viņu ekonomisko un lauksaimniecisko darbību. Savukārt augstās ražošanas resursu izmaksas ierobežo lauksaimnieku tīro ienākumu pieaugumu un iespējas segt pēdējo divu gadu laikā radušos zaudējumus. Tāpat arī iepriekšējā ziemā siltais decembris, dziļais sniegs un straujais atkusnis pavasarī pastiprināja kaitēkļu un slimību izplatību un radīja papildu izdevumus. Tādējādi VPM avansa ātrāka izmaksa mazinās lauksaimnieku finanšu grūtības.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana