Politikas jaunumi

Augļkopjiem piešķirs 1938 latu bakteriālās iedegas radīto zaudējumu kompensācijai no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem

Ilze Vabole, AgroPols
26.10.2010

26. oktobrī valdība atbalstīja 1938 latu piešķiršanu bakteriālās iedegas radīto zaudējumu kompensācijai augļkopjiem no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Finansējumu piešķirs trim privātpersonām, kas izpildījušas fitosanitāros pasākumus bakteriālās iedegas apkarošanai un izplatības ierobežošanai.

Bakteriālā iedega šogad tika konstatēta augļkokiem un dekoratīvajiem stādījumiem trīs dārzos Tērvetes, Auces un Bauskas novadā. Slimie augi tika iznīcināti.

Latvijā bakteriālā iedega pirmo reizi konstatēta 2007. gada jūlijā, kad tika atklāti 26 šīs slimības perēkļi vairākās reģionālajās nodaļās. Visvairāk bakteriālā iedega bija izplatīta Zemgalē. Lai gan pēc šīs slimības atklāšanas tika piemēroti ļoti strikti fitosanitārie pasākumi, arī 2008. un 2009. gadā tieši Zemgalē tika atrasti atsevišķi bakteriālās iedegas perēkļi.

Bakteriālā iedega ir augļu koku slimība, ko izraisa baktērija Erwinia amylovora. Tā viegli izplatās ar vēja, kukaiņu, putnu un citu pārnesēju palīdzību. Siltā un mitrā laikā šīs baktērijas strauji vairojas un ilgāk izdzīvo ārpus auga. Apkarot bakteriālo iedegu var, tikai izcērtot un iznīcinot inficētos un apkārt esošos kokus. Raksturīgākie šīs slimības simptomi ir dažu vai visu ziedu novīšana, pumpuru, lapu un augļu nobrūnēšana. Pavasarī šīs slimības māktie augi izskatās kā deguši vai sala bojāti.

S. Lazovska atgādina, ka monitoringu dažādās bakteriālās iedegas saimniekaugu audzēšanas un augšanas vietās veic Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD). Tāpat arī dienests veic uzraudzību bakteriālo iedegu perēkļos un karantīnas zonā, kā arī buferzonā trīs kilometru rādiusā ap karantīnas zonu un perēkļiem. VAAD aizdomu gadījumā aicina informēt attiecīgo reģionu inspektorus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana