Politikas jaunumi

Dūklavs ar Dānijas vēstnieku pārrunā Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni

Ilze Vabole, AgroPols
16.12.2010

15. decembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Zemkopības ministrijā (ZM) tikās ar Dānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Pēru Karlsenu, lai pārrunātu lauksaimniecības nozares aktualitātes, tostarp Eiropas Savienības (ES) Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013. gada, kā arī apspriestu iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības jomā, ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. 

Tikšanās laikā, pārrunājot lauksaimniecības nozares aktualitātes, tostarp ES dalībvalstu starpā sāktās diskusijas par KLP pēc 2013. gada, zemkopības ministrs uzsvēra: ”Lai veicinātu uzņēmējdarbību Latvijas laukos un vietējo pārtikas ražotāju konkurētspēju Eiropas Savienības tirgū, pārskatot Kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada, būtiski ir ieviest vienlīdzīgāku tiešo maksājumu aprēķināšanas sistēmu Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimniekiem. Mēs, visas Eiropas Savienības 27 dalībvalstis strādājam vienotā tirgū, bet pie šā brīža tiešmaksājumu sadalījuma Latvija konkurences cīņā zaudē, jo maksājumu apjomā atpaliek no citām valstīm pat piecas reizes,” skaidroja J.Dūklavs.

Savukārt Dānijas vēstnieks sarunā pauda viedokli, ka kopumā nepieciešama fundamentāla KLP reforma, lielāku uzsvaru liekot uz vides un ar klimata izmaiņām saistītu jautājumu risināšanu. Tāpat arī būtiski ir lauku attīstības politikā ieviest inovācijas.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs ar vēstnieku pārrunāja arī abu valstu līdzšinējo sadarbību un nepieciešamību organizēt abpusējas tikšanās ne tikai ministriju, bet arī pašvaldību, lauksaimnieku un uzņēmēju līmenī.

Dānija ir viens no lielākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem. Galvenais produkts, ko Latvija eksportē uz Dāniju, ir graudaugi – kvieši, rudzi, mieži, un 2009. gadā šī produktu grupa tirdzniecībā veidoja 45 procentus no Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta uz Dāniju. Tāpat nozīmīgu vietu Latvijas eksporta struktūrā uz Dāniju ieņem rapšu sēklas – 2009. gadā šīs eļļas augu sēklas sastādīja 16% no kopējās lauksaimniecības produktu eksporta vērtības.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana