Politikas jaunumi

Valdība apstiprina rīcības plānu zivju resursu mākslīgai atražošanai

Ilze Vabole, AgroPols
25.01.2011

25. janvārī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto plāna projektu "Zivju resursu mākslīgās atražošanas rīcības plāns 2011.–2013. gadam" (turpmāk – rīcības plāns), kas izstrādāts saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 2010. gada 30. decembra rīkojumu Nr.764 „Par "Zivju resursu mākslīgās atražošanas valsts programmas pamatnostādnēm 2011.–2016. gadam”” (turpmāk – pamatnostādnes), informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Pamatnostādņu mērķis ir nodrošināt zinātniski pamatotu vērtīgo zivju resursu ilgtspējību un daudzveidību publiski izmantojamajos ūdeņos, lai mazinātu antropogēnās ietekmes radītos zaudējumus un sekmētu ilgtspējīgas zvejas un makšķerēšanas attīstības iespējas Latvijā.

Pamatnostādnēs ir noteikts, ka tiks īstenota Gaujas, Ventas un mazo upju baseinu ceļotājzivju dabisko resursu papildināšana, ik gadu ielaižot 5,76 miljonus zivju kāpuru, mazuļu un smoltu, publisko ūdenstilpju ihtiofaunas struktūras pilnveidošana, palielinot ik gadu par 10-46 miljoniem zivju kāpuru un mazuļu, Daugavas baseina zivju resursu pavairošana to zaudējumu kompensācijai ar 6,37 miljoniem kāpuru, mazuļu un smoltu gadā, kā arī zivju resursu mākslīgās atražošanas zinātniskā novērtējuma nodrošināšana.

Savukārt rīcības plāns izstrādāts, lai pirmajā posmā īstenotu pamatnostādnēs ietvertos rīcības virzienus un tajos noteiktos uzdevumus. Plāna projektā ir noteikti rīcības virzieni 2011.–2013. gadam, paredzētie pasākumi un plānotie darbības rezultāti, norādīts optimāli nepieciešamais finansējums pa gadiem un tā paredzamie avoti, kā arī atbildīgās institūcijas.

Paredzams, ka laika posmā no 2011. gada līdz 2013. gadam Gaujas, Ventas un mazo upju baseinos tiks papildināti zivju resursi, ik gadu ielaižot tajos 5,76 miljonus zivju kāpuru, mazuļu un smoltu. Plānots pilnveidot publisko ūdenstilpju ihtiofaunas struktūru un palielināt iekšējo ūdeņu zivsaimniecisko produktivitāti, katru gadu ielaižot no 10 līdz 20miljonus zivju kāpuru un mazuļu.

Tāpat tiks nodrošināta Daugavas baseina zivju resursu pavairošana, kompensējot Daugavas HES kaskādes darbības izraisītos zaudējumus un papildinot zivju krājumus par 6,37 miljoniem kāpuru, mazuļu un smoltu gadā. Pieejamā finansējuma ietvaros tiks nodrošināta arī zivju resursu mākslīgās atražošanas zinātniskā novērtējuma pasākumu nodrošināšana.

Rīcības plāna izpilde 2011.–2013. gadā būs atkarīga no finanšu līdzekļu pieejamības un to apmēra, kas ikgadēji tiks noteikts valsts budžeta veidošanas procesā.

Plašāka informācija:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40197424&mode=mk&date=2011-01-25

AgroPols

x

Paroles atgadināšana