Politikas jaunumi

Valdība plāno panākt vienlīdzīgus tiešmaksājumus zemniekiem, kā arī sekmēt lauksaimniecības produkcijas eksportu un veicināt vietējo produktu patēriņu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
16.02.2011

Turpmākajos četros gados valdība lauksaimniecības jomā plānojusi panākt izdevīgākus platību maksājumus zemniekiem, sekmēt lauksaimniecības produkcijas eksportu, kā arī veicināt vietējo pārtikas produktu patēriņu, teikts 15. februārī akceptētajā valdības rīcības plāna sadaļā par lauksaimniecību.

Rīcības plāns paredz panākt, lai Latvijas zemnieki pēc 2013. gada saņemtu izdevīgākus un ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vienlīdzīgākus lauksaimniecības un mežsaimniecības atbalsta maksājumus. Tas tiks darīts, nākamo divu gadu laikā izplatot Latvijas izstrādāto tiešo maksājumu aploksnes aprēķināšanas kritērijus ES dalībvalstu diskusiju laikā gan Lauksaimniecības ministru padomes sanāksmēs, gan Īpašajā lauksaimniecības komitejā un citās grupu sanāksmēs.

Tiks sekmēts Latvijas lauksaimniecības produktu eksports, laikā līdz 2014. gadam nodrošinot eksporta kompensācijas un lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantiju izsniegšanu komersantiem. Tiks arī gādāts par Latvijas komersantu un valsts interešu lauksaimniecības jomā pārstāvniecību NVS valstīs. Tiek plānots arī veicināt Lauku attīstības programmas kredītu fonda ieviešanu, veicot grozījumus un aktualizējot Ministru kabineta noteikumus par kredītu fonda ieviešanu.

Plānots veicināt Latvijā ražotu pārtikas produktu patēriņu, īpašu uzmanību pievēršot bioloģisko un nišas produktu, kā arī importu aizstājošu produktu ražošanai.

Kā viens no šī gada svarīgajiem uzdevumiem definēta programmu "Pārtikas produktu piegāde labdarības organizācijām izdalīšanai vistrūcīgākajām personām", "Augļi skolai" un "Skolas piens" turpmāka darbība un to budžetu palielināšana iespēju robežās.

Apjomīgais 378 lapu dokuments, kurā uzskaitītas ministriju apņemšanās ar veicamajiem termiņiem, valdībā tika pieņemts bez plašām diskusijām, veicot tikai redakcionālus precizējumus.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana