Politikas jaunumi

ZM ir pret VAS "Lauku attīstības fonds" iekļaušanu citā struktūrvienībā

Ilze Vabole, AgroPols
11.03.2011

Zemkopības ministrija (ZM) neatbalsta ieceri VAS "Lauku attīstības fonds" apvienot ar citām struktūrvienībām, stāsta ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts.

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks finanšu politikas jautājumos Andžs Ūbelis Tautsaimniecības padomi 7. martā informējis, ka būtu lietderīgi apvienot VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka", Latvijas Garantiju aģentūras, "Lauku attīstības fonda" un Vides investīciju fonda programmas. Jaunā finanšu institūcija būtu publisks uzņēmums valsts akciju sabiedrības formā, kura dibināta ar īpašu mērķi. Akcionārs būtu Latvijas valsts ar FM kā akciju turētāju. Otra iespēja būtu akcijas sadalīt starp ZM, Vides attīstības un reģionālās attīstības ministriju, Ekonomikas ministriju un FM.

"ZM šo ieceri neatbalsta. "Lauku attīstības fonds" strādā sekmīgi, ar pozitīvu bilanci un maziem riskiem, tāpēc neredzam citas struktūrvienības, kuru ietvaros fonds varētu strādāt," norādīja Funts. "Turklāt patlaban nav skaidrs, kādas pārmaiņas skars "Latvijas Hipotēku un zemes banku", arī šī iemesla dēļ ministrija nav gatava "Lauku attīstības fondu" pakļaut neskaidrām pārmaiņām."

VAS "Lauku attīstības fonds" tika nodibināta 1994. gadā ar mērķi izsniegt kredītus lauksaimniekiem. Kopš 1997. gada fonds sāka kredītu garantēšanu. Šajā laikā piešķirtas 2845 kredītu garantijas par 84,36 miljoniem latu.

Kopš 2010.gada beigām fonds ir arī Kredītu fonda pārvaldītājs. Par Kredītu fondu sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=27&newsid=93958

AgroPols

x

Paroles atgadināšana