Politikas jaunumi

PVD pārbaudīs Latvijā ievesto sierāboliņa kravu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
12.07.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šā gada 8. jūlijā PVD no ES RASFF (Ātrās brīdināšanas sistēma pārtikas un barības jomā) kontaktpunkta saņēma papildus informāciju saistībā ar aizdomīgo Ēģiptes izcelsmes grieķu trigonellas (sierāboliņa  - LV, Fenugreek - EN) sēklu izplatīšanu Eiropas Savienības tirdzniecības tīklā.

Saskaņā ar šo informāciju teikts, ka aizdomīgās sēklas safasētas kopā ar citu augu sēklām un tiek tirgotas kā sēklu maisījums diedzēšanai. Fasēšanu veicis Vācijas vairumtirgotājs un šos maisījumus izplatījis uz 12 valstīm, t.sk. uz Latviju. Latvijā sēklas saņēmušais uzņēmums ir dārzkopības inventāra tirdzniecības veikals.

Lai gan šāda tipa tirdzniecības uzņēmums nav PVD uzraudzības objekts, tomēr saistībā ar RASFF ziņojumu veikalā tika veikta ārpuskārtas pārbaude un noņemts paraugs laboratoriskajai pārbaudei. Turklāt veikals jau bija saņēmis uzdevumu no Vācijas izplatītāja par sēklu atsaukšanu no tirdzniecības tīkla.

Kopā 3 sūtījumos (no 2010. gada decembra līdz 2011. gada februārim) veikals saņēmis 770 paciņas sēklu, katrā paciņā - 30 g. Atsauktās sēklas tiks atgrieztas Vācijas izplatītājam.

PVD uzsver, ka joprojām nav tiešu pierādījumu par to, ka minētās grieķu āboliņa sēklas ir izraisījušas enterohemorāģiskās E. coli infekciju, t.i. no tām nav bijusi izdalīta minētā baktērija.

Sēklu izņemšana no ES tirdzniecības tīkla tiek veikta piemērojot piesardzības principu, kurš ir noteikts galvenajā pārtikas uzraudzības regulā. Turklāt 7. jūlijā ir stājies spēkā Komisijas lēmums, saskaņā ar kuru jāizņem no tirgus un jāiznīcina visas grieķu trigonellas sēklu partijas, kuras no 2009.–2011. gadam importētas no Ēģiptes un kuras ir minētas RASFF.

PVD veica datu bāzes pārskatu un konstatēja, ka 2011.gada 11. maijā Latvijā ir importēta 1 grieķu trigonellas krava. Kaut gan minētā krava nav no tās pašas partijas, par kuru ir aizdomas, ka tā ir piesārņota, tomēr, lai aizsargātu patērētāju veselību un uzņēmēju intereses PVD nolēma laboratoriski pārbaudīt importēto sūtījumu.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana