Politikas jaunumi

Saeima pieņem lēmumu "Par taisnīgu un godīgu ES kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada"

AgroPols
14.07.2011

Saeima 14. jūlijā ārkārtas sesijas sēdē vienbalsīgi pieņēma lēmumu "Par taisnīgu un godīgu Eiropas Savienības (ES) kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada", kurā prasīts īstenot četru soļu programmu.


Saeima 14. jūlijā ārkārtas sesijas sēdē vienbalsīgi pieņēma lēmumu "Par taisnīgu un godīgu Eiropas Savienības (ES) kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada" (sk. pievienoto failu), kurā prasīts īstenot četru soļu programmu.

Lēmuma projektu iesnieguši Zaļo un zemnieku savienības, "Saskaņas centra" un partiju apvienības "Vienotība" deputāti.

Lēmumā secināts, ka Eiropas Komisijas (EK) piedāvātajā ES budžetā 2014.-2020. gadam noteiktā tiešo maksājumu aprēķina metodika nenodrošinās Latvijas lauksaimniekiem iespēju pēc 2013. gada taisnīgi un godīgi konkurēt ar citu dalībvalstu lauksaimniekiem.

Tiek atgādināts, ka Latvijas lauksaimnieki jau kopš 2004. gada saņem vismazākos tiešos maksājumus, kas viņiem nenodrošina līdzvērtīgas attīstības iespējas vienotajā ES tirgū, tāpēc deputāti ierosina Saeimai aicināt ES dalībvalstis, Eiropas Parlamentu (EP) un EK spert vairākus soļus.

Pirmkārt, izveidot kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros tādu tiešo maksājumu sistēmu, kas nodrošinātu patiesi taisnīgus un godīgus konkurences nosacījumus visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem.

Otrkārt, koriģēt EK piedāvāto tiešo maksājumu apjomu tā, lai nebūtu būtisku atšķirību starp augstāko un zemāko tiešo maksājumu līmeni.

Treškārt, ņemot vērā to, ka Latvijai pēc pievienošanās ES jau tiek piemērots pārejas periods, kas ilgst līdz 2013. gada beigām, noteikt tai pēc jaunās metodikas aprēķinātos tiešos maksājumus pilnā apjomā no 2014. gada 1. janvāra.

Ceturtkārt, paredzēt adekvātu finansējumu gan tiešajiem maksājumiem, gan lauku attīstības politikai, lai veicinātu ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku attīstību visā ES.

Deputāti uzskata, ka nepamatoti zemi tiešie maksājumi negatīvi ietekmēs faktiski visus valsts iedzīvotājus - gan ražotājus, gan patērētājus - un tautsaimniecību kopumā, ja vēl joprojām pastāvēs būtiskas tiešo maksājumu līmeņu atšķirības starp dažādu dalībvalstu lauksaimniekiem.

Paziņojumā atzinīgi tiek novērtēti Eiropadomes politikas dokumenti, kuros pausta apņemšanās ES nodrošināt godīgus konkurences nosacījumus. Tāpat atzinīgi novērtēts EK 2010. gada 18. novembrī deklarētais viedoklis, ka kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros noteiktajiem tiešajiem maksājumiem dalībvalstu lauksaimniekiem jābūt taisnīgiem, līdzsvarotiem un aprēķinātiem, balstoties uz ekonomiskajiem un vides kritērijiem.

Saeima paziņojumā pauž atbalstu Eiropas Parlamenta apstiprinātajā rezolūcijā par kopējās lauksaimniecības politikas nākotni pēc 2013. gada uzsvērtajam pamatprincipam, ka kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros lauksaimniekiem paredzētajam finansējumam jābūt sadalītam taisnīgi visā ES teritorijā un jāatrod objektīvi kritēriji sadales sistēmas definēšanai.

Sk. arī rakstus http://www.agropols.lv/?menu=126&newsid=94823, http://www.agropols.lv/?menu=23&newsid=94854

AgroPols

x

Paroles atgadināšana