Politikas jaunumi

Latvijas Makšķernieku asociācija atbalsta Eiropas kopējās zivsaimniecības politikas reformas priekšlikumus

Aija Zariņa, AgroPols
15.07.2011

13.jūlijā Eiropas Komisija (EK) publiskoja priekšlikumus par Eiropas kopējās zivsaimniecības politikas (KZP) kardinālu reformu. EK savā Eiropas Savienības (ES) KZP reformas priekšlikumā ir izvirzījusi radikālu pieeju attiecībā uz zvejniecības pārvaldību Eiropā.

Priekšlikumi tika izstrādāti pēc divu gadu ļoti plašām un aktīvām dažādu līmeņu starptautiskām konsultācijām. Ilgtspējība, efektivitāte, saskaņotība - tā KZP trīs "vaļus" savā prezentācijā EK raksturoja Eiropas zivsaimniecības un jūras lietu komisāre Marija Damanaki.

KZP politika ES tiek pārskatīta ik pēc desmit gadiem, un jaunā stāsies spēkā 2013. gadā, kad to apstiprinās ES Padome un Eiropas Parlaments. Tomēr neviena no iepriekšējām KZP nav guvusi tik milzīgu sabiedrības un nevalstisko organizāciju (NVO) atbalstu ES un aiz tās robežām - vairāk nekā 700 000 atsevišķu cilvēku un vairāk nekā 150 NVO ar saviem parakstiem ir apliecinājušas savu nepārprotamu atbalstu jaunajai KZP, norādīts Latvijas Makšķernieku asociācijas (LMA) valdes priekšsēdētāja Alvja Birkova izplatītajā paziņojumā. 

Lielais atbalsts, iespējams, ir saistīts ar to, ka pirmo reizi KZP tiek ļoti cieši saistīta ar vides aizsardzību, viena no tās galvenajām idejām ir okeānu un jūru ekosistēmu atveseļošana. Savukārt galvenās vadlīnijas - pārzvejas (būtībā - nelikumīgas zivju ieguves) izbeigšana okeānos un jūrās (tostarp Baltijas jūrā), zivju resursu ilgtspējīgas izmantošanas patiesa nodrošināšana, zivju resursu ieguves godīga sadale un izmantošana, kontroles kardināla uzlabošana un citi aspekti.

"Ocean2012" biedru skaita ziņā ir lielākā starptautiskā organizācija, kas "nešaubīgi atbalsta jauno KZP" un cieši sadarbojas ar Damanaki. "Ocean2012" pašreiz ir 128 juridiskie biedri (NVO) no dažādām valstīm, arī LMA kā vides un makšķernieku organizācija no Latvijas, kas ir saņēmusi Damanaki personīgu pateicību par KZP atbalstīšanu un inteliģentumu.

Jāatzīmē, ka neviena no Baltijas valstu (Latvijas, Igaunijas un Lietuvas) zvejnieku NVO "Ocean2012" nav pārstāvēta.

KZP ierosinājumi paredz arī to, ka zvejniekiem būs pienākums izkraut visas nozvejotās zivis.

Ilgtspējība un ilgtermiņa risinājumi šajos priekšlikumos paredz, ka zivju krājumiem līdz 2015. gadam ir jāsasniedz noturīgs līmenis, kas ir saskaņā ar ES starptautiskajām saistībām. Visām zvejniecībām jāpiemēro ekosistēmiska pieeja ar ilgtermiņa pārvaldības plāniem, kuru pamatā ir labākie pieejamie zinātniskie ieteikumi.

Priekšlikumi ietver arī skaidrus mērķus un termiņus pārzvejas izbeigšanai, uz tirgus principiem balstītu pieeju, piemēram, tirgojamas individuālas zvejas tiesības, atbalsta pasākumus mazapjoma zvejai, datu vākšanas uzlabošanu, stratēģijas ilgtspējīgas akvakultūras veicināšanai Eiropā. Paredzams, ka patērētāji būs labāk informēti par to produktu kvalitāti un ilgtspējību, kurus viņi pērk.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana