Politikas jaunumi

Paredz piešķirt 95,5 tūkst. latu, lai novērstu pavasara palu izraisīto hidrotehnisko būvju avāriju sekas un segtu elektroenerģijas tarifu sadārdzinājumu

Ilze Vabole, AgroPols
23.08.2011

23. augustā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātoMinistru kabineta (MK) rīkojuma projektu „Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem””, kas paredz piešķirt 95 541 latu budžeta apakšprogrammai „Meliorācijas kadastra uzturēšana, valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatācija un uzturēšana”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Lai nodrošinātu saimniecisko darbību lauksaimniecības zemēs un varētu turpināt pilnvērtīgu valsts meliorācijas sistēmu ekspluatāciju un uzturēšanu un lai novērstu pavasara palu izraisīto hidrotehnisko būvju avāriju sekas un segtu elektroenerģijas tarifu sadārdzinājumu, kopumā papildus nepieciešami 95 541 latu.

2011. gada pavasara palu dēļ ir radušies polderu hidrotehnisko būvju bojājumi. Iespējamais avāriju iemesls ir aizsargdambī izveidotās bebru alas, kurās ieplūstošais ūdens izraisījis hidrotehnisko būvju pārrāvumus. Šobrīd ir jānovērš 6 polderu (Krēslītes, Vēžu, Ošas, Kalnciema, Auces, Mazās Juglas) aizsargdambju pārrāvumi un izskalojumi un jāatjauno 2 kanālu (Toseles, Tuklera) darbība. Hidrotehnisko būvju avāriju novēršanas darbu kopējās izmaksas ir 43 000 latu.

Tāpat 2011. gada pavasara palu notece bija lielāka par vidējo ilggadējo, meliorācijas sistēmas strādāja pastiprinātas slodzes režīmā, lai novērstu lauksaimniecības un mežu zemju, apdzīvotu vietu un infrastruktūras applūšanu. Izvērtējot piešķirto finanšu līdzekļu apmēru 2011. gadam un prognozējot elektroenerģijas patēriņa apjoma un tarifu sadārdzinājumu, tika konstatēts, ka nepieciešams papildu finansējums Ls 52 541 apmērā patērētās elektroenerģijas apmaksai.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40220904&mode=mk&date=2011-08-23  

AgroPols

x

Paroles atgadināšana