Politikas jaunumi

Zemkopības ministre: Latvijas piekrastes zvejā ir gan attīstības iespējas, gan risināmas problēmas

Aija Zariņa, AgroPols
29.12.2011

22. decembrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma Rojā piedalījās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā diskusijā „Piekrastes zvejniecība Latvijā no Papes līdz Ainažiem”, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Diskusijā piedalījās zvejniecības uzņēmumu un zivsaimniecības nevalstisko organizāciju pārstāvji, vairāku piekrastes pašvaldību – Rojas, Mērsraga, Dundagas un Pāvilostas novadu – vadītāji un vietējās iniciatīvas rīcības grupu pārstāvji. Diskusijas laikā Laimdota Straujuma ar piekrastes pašvaldībām un zvejniekiem pārrunāja aktualitātes, problēmas un to iespējamos risinājumus piekrastes zvejas jautājumos.

„Diskusijas laikā ne tikai apspriedām zvejnieku problēmas, bet iepazināmies ar vairāku piekrastes novadu pozitīvo pieredzi dažādu ar zvejniecību saistītu jautājumu risināšanā. Sarunas laikā secinājām, ka daudz kas piekrastes zvejas attīstībā ir izdarāms jau ar pašreiz pieejamajiem līdzekļiem un resursiem, ja vien ir iniciatīva no zvejnieku puses un pretimnākšana no pašvaldībām. Iespējas zivsaimniecības attīstībai piekrastē joprojām pastāv. Tāpēc gan Zemkopības ministrijai, gan pašvaldībām, gan Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram ir jāsniedz vēl plašāka informācija zvejniekiem par pieejamajām iespējām. Zvejnieki nezaudē optimismu, taču ir arī atsevišķas problēmas, piemēram, roņu nodarītie postījumi un zvejas tīklu iegādes un aprites nosacījumi, kuros, pēc zvejnieku domām, būtu nepieciešamas izmaiņas, lai mazinātu administratīvo prasību slogu. Šo jautājumu pārrunāsim kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un zvejniekiem,” pēc tikšanās sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Vairāku piekrastes pašvaldību vadītāji vērsa zemkopības ministres uzmanību uz nepieciešamību mainīt zvejas rīku limitu sadales starp pašvaldībām nosacījumus, jo atsevišķu pašvaldību zvejniekiem ar noteiktajiem limitiem nepietiek, savukārt citās pašvaldībās noteiktos limitus neizmanto pilnībā. Savukārt Pāvilostas novada domes vadība uzsvēra, ka piekrastes ūdeņos iecerētā vēja ģeneratoru parka izveide varētu negatīvi ietekmēt zvejas veikšanas iespējas.

Pēc diskusijas zemkopības ministre apmeklēja zvejnieku saimniecības Rojas pagastā, lai iepazītos ar zvejnieku ikdienas darba apstākļiem klātienē.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana