Politikas jaunumi

Straujuma ar Nīderlandes vēstnieku pārrunā sadarbības iespējas lauksaimniecības nozarē

Ilze Vabole, AgroPols
12.01.2012

12. janvārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Juriānu Krāku (Jurriaan Kraak), lai pārrunātu aktualitātes lauksaimniecības nozarē, kā arī turpmākās abu valstu sadarbības iespējas, tostarp tirdzniecības jomā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Tikšanās laikā zemkopības ministre iepazīstināja Nīderlandes vēstnieku ar situāciju Latvijas lauksaimniecībā, uzsverot, ka Latvijas prioritāte ir taisnīga Eiropas Savienības (ES) Kopējā lauksaimniecības politika un godīgi un objektīvi tiešie maksājumi lauksaimniekiem Eiropas Savienības (ES) nākamajā plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam. Tāpat zemkopības ministre norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta veicināt pieredzes apmaiņu lauksaimniecībā, gūstot pieredzi Nīderlandē, kur šī nozare ir augsti attīstīta. Arī vēstnieks izteica vēlmi stiprināt sadarbību lauksaimniecības nozarē un uzsākt sadarbību gan apmācības, gan tirdzniecības attīstības jomā. Vēstnieks no savas puses aicināja Latvijas pusi klātienē iepazīt Nīderlandes lauksaimniecības nozari un piedalīties pasaules lielākajā dārzkopības izstādē „Floriade 2012”, kas notiek katrus 10 gadus Nīderlandes pilsētā Venlo. Sarunas gaitā amatpersonas apmainījās viedokļiem par eksporta tirgiem un to iespējām paplašināt.

Sarunas noslēgumā abu valstu amatpersonas arī vienojās attīstīt sadarbību nozaru speciālistu apmācībā, pieredzes apmaiņas braucienos, kā arī stiprināt tirdzniecības sadarbību.

Zemkopības ministrija regulāri sadarbojas ar Nīderlandi tā sauktajā ES liberālo valstu grupas ietvaros, kurā piedalās augsta līmeņa nozares eksperti no Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Vācijas, Nīderlandes, Zviedrijas un Lielbritānijas. Eksperti apmainās ar viedokļiem par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), kā arī tās vienkāršošanu un par Lauku attīstības politiku. Tāpat Latvijas institūcijas sadarbībā ar Nīderlandes institūcijām ir īstenojušas vairākus veiksmīgu projektus pārtikas drošības un veterinārijas jomā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana