Politikas jaunumi

Zemkopības ministrei Berlīnē vairākas svarīgas tikšanās

Ilze Vabole, AgroPols
20.01.2012

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma no 19. līdz 22. janvārim atrodas darba vizītē Berlīnē, kur notiik 77. Starptautiskā izstāde „Zaļā nedēļa”, 5. Lauksaimniecības ministru forums un 4. Berlīnes lauksaimniecības ministru galotņu tikšanās, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Vizītes laikā zemkopības ministrei plānotas vairākas svarīgas tikšanās ar citu valstu lauksaimniecības ministriem un amatpersonām, kā arī vairāku nozīmīgu dokumentu parakstīšana.

Berlīnes vizītes laikā Laimdota Straujumai paredzēta tikšanās ar Vācijas federālo pārtikas, lauksaimniecības un patērētāju aizsardzības ministri Ilzi Aigneri, ar kuru ministre apspriedīs iespējas uzlabot abu valstu lauksaimniecības un pārtikas preču savstarpējās tirdzniecības apjomu palielināšanu. Tikšanās laikā ministre arī Vācijas pusei paudīs Latvijas prasību Eiropas Savienībā beidzot ieviest taisnīgus tiešos maksājumus Latvijas lauksaimniekiem pēc 2013. gada.

Piektdien, 20. janvārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma un Krievijas Federācijas Lauksaimniecības ministre Jeļena Skriņņika parakstīja Latvijas un Krievijas kopēju paziņojumu par Lauksaimniecības konsultatīvās grupas izveidi. Lauksaimniecības konsultatīvās grupas darbības mērķis būs Latvijas un Krievijas ekonomiskās sadarbības uzlabošana lauksaimniecības un pārtikas ražošanas jomā.

Latvijas un Krievijas Lauksaimniecības konsultatīvās grupas uzdevums būs koordinēt abām valstīm savstarpēji izdevīgu sadarbību lauksaimniecības preču tirdzniecībā, atbalstīt ekonomisku, tirdzniecības un zinātniski tehnisku sakaru aktivizēšanu lauksaimniecības jomā, kā arī sekmēt tiešu sakaru dibināšanu starp abu valstu uzņēmumiem un organizācijām.

Krievija ir ļoti nozīmīgs Latvijas tirdzniecības partneris, kas trešo valstu starpā ierindojas pirmajā vietā lauksaimniecības produktu eksporta un importa ziņā. Kopš 2006. gada Latvijas lauksaimniecības produktu tirdzniecības bilance ar Krieviju ir pozitīva. 2010. gadā uz Krieviju tika eksportēti 25 procenti no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta apjoma (62 procenti no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta apjoma uz trešajām valstīm).

2011. gada 16. decembrī Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) 8. Ministru konferencē tika pieņemts gala lēmums par Krievijas uzņemšanu PTO. Latvijai būs virkne ieguvumu no Krievijas iestāšanās PTO. Krievija kā pilntiesīga PTO dalībvalsts nevarēs ieviest tādus tirdzniecības ierobežojumus (sanitāros un fitosanitāros pasākumus, tirdzniecības tarifus un ne-tarifu barjeras), kas ir pretrunā ar tās saistībām PTO. Turklāt Krievijas iestāšanās PTO tirgus pieejamības sarunu ietvaros ir panākta vienošanās par tarifu samazināšanu plašam produktu klāstam, piemēram, nozīmīgas Latvijas pārtikas, lauksaimniecības un zivsaimniecības produktus grupas, kuras Latvija pašreiz eksportē uz Krieviju un kuras nākotnē skars ievedmuitas nodokļa samazinājums, ir dzīvas cūkas, konservētas un citādi pārstrādātas zivis, cukura un kakao izstrādājumi, alkoholiskie dzērieni. Līdztekus ievedmuitas nodokļu samazinājumam, Krievija ir uzņēmusies saistības arī citās jomā, piemēram, samazināt tās lauksaimniecības subsīdijas.

Piektdien pēcpusdienā notiks zemkopības ministres Laimdotas Straujuma tikšanās ar Igaunijas un Lietuvas lauksaimniecības ministriem, lai runātu un lemtu par triju Baltijas valstu kopēju nostāju Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas reformas jautājumos.

Savukārt sestdien Laimdota Straujuma piedalīsies 5. Starptautiskajā ministru samitā „Pārtikas nodrošinājums, ievērojot ilgtspējīgu attīstību – lauksaimnieciskā ražošana ar ierobežotiem resursiem”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana