Politikas jaunumi

Straujuma ar Austrijas vēstnieku runā par sadarbību lauksaimniecībā

Ilze Vabole, AgroPols
10.02.2012

9. februārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Austrijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Dr. Štefanu Pēringeru (Dr. Stefan Pehringer), lai pārrunātu abu valstu sadarbības iespējas lauksaimniecības nozarē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Tāpat tikšanās laikā amatpersonas apmainījās viedokļiem par valstu nostājām Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) Eiropas Savienības daudzgadu budžeta kontekstā.

Tikšanās laikā zemkopības ministre Austrijas vēstniekam uzsvēra, ka Latvijas galvenā prioritāte ir cīņa par taisnīgiem, godīgiem un objektīviem tiešmaksājumiem lauksaimniekiem. Savukārt Austrijas vēstnieks norādīja, ka izprot Latvijas prasību un tiešmaksājumu palielināšana būtu nepieciešama tām valstīm, kurām tie ir vismazākie.

Sarunas laikā abu valstu amatpersonas izteica vēlmi stiprināt sadarbību lauksaimniecības nozarē un aktivizēt sadarbību gan lauksaimniecības izglītības, gan lauksaimniecības attīstības jomā. Ņemot vērā to, ka Austrijā ir plaši attīstīta mazā lauku uzņēmējdarbība, zemkopības ministre norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta gūt pieredzi no Austrijas mazās uzņēmējdarbības lauksaimniekiem. Tāpat zemkopības ministre no savas puses izteica uzaicinājumu Austrijas lauksaimniecības, mežsaimniecības, vides un ūdens saimniecības ministram apmeklēt Latviju, lai klātienē iepazīstinātu ar situāciju Latvijas lauksaimniecībā.

2011. gada 11 mēnešos uz Austriju kopumā tika eksportēti Latvijas lauksaimniecības, zivsaimniecības un mežsaimniecības produkti 13,9 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 52% vairāk nekā 2010. gadā visa gada laikā. Aizvadītā gada 11 mēnešos 75% no kopējā Latvijā ražoto lauksaimniecības, zivsaimniecības un mežsaimniecības produktu eksporta uz Austriju ieņem kokrūpniecības produkti – saplāksnis, zāģēti kokmateriāli, koka kastes, būvgaldnieku darinājumi. Otru nozīmīgāko vietu Latvijā ražoto produktu eksportā uz Austriju ieņem gaļa un gaļas subprodukti, kas 2011. gada 11 mēnešos eksportēti 2,3 miljonu eiro vērtībā. Tāpat 2011. gadā uz Austriju no Latvijas eksportēja alkoholiskos dzērienus, zivju konservus, augļus, pienu, olas un medu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana