Politikas jaunumi

Baltijas valstu un Polijas zemkopības ministri vienprātīgi: KLP jābūt saprotamai, vienkāršai un taisnīgai

Ilze Vabole, AgroPols
23.02.2012

22. un 23. februārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma Augustovā, Polijā tikās ar Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Mareku Savicki, Lietuvas lauksaimniecības ministru Kazi Starkēviču un Igaunijas lauksaimniecības ministrijas valsts sekretāra vietnieku Pēteri Sēstrandu, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Tikšanās dalībnieki apsprieda Eiropas Savienības (ES) Kopējo lauksaimniecības politiku nākamajā ES plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam.

Polijas un Baltijas valstu zemkopības ministri bija vienisprātis, ka šobrīd nav skaidrības, kādā apjomā un pēc kādiem kritērijiem tiks noteikts finansējums lauku attīstības politikas pasākumu ieviešanai nākamajā plānošanas periodā, jo līdz šim Eiropas Komisija vēl nav nākusi klajā ar priekšlikumiem par šo svarīgo jautājumu.

„Ar Polijas, Lietuvas un Igaunijas kolēģiem spriedām, ka Eiropas Komisijai tiešo maksājumu sistēma ir jāpadara vienkāršāka un saprotamāka, pie tam tai ir jābūt taisnīgai. Bijām arī vienisprātis, ka dalībvalstīm, kurām tiešie maksājumi ir zem vidējā līmeņa, „apzaļumošanas pasākumi” jeb klimata un vides pasākumu ievērošana jāatstāj brīvprātīgai izvēlei. Nedrīkst būt tā, ka ar klimatu un vidi saistītiem pasākumiem tiek papildus noslogoti to dalībvalstu lauksaimnieki, kas saņem zemus tiešos maksājumus,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Sanāksmes laikā Latvija, Polija, Lietuva un Igaunija pauda vienotu viedokli, ka ES ir nepieciešams pilnveidot kopējos tirgus instrumentus, lai tie darbotos kā drošības tīkls, kā arī varētu operatīvi un efektīvi reaģēt krīzes situācijās.

Kā zināms, Latvijas prasība Eiropas Komisijai ir taisnīgi un objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais tiešo maksājumu līmenis ir vismaz 80 procentu apmērā (ap 214 eiro par hektāru) no ES vidējā, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, turklāt sākot jau ar 2014. gadu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana