Politikas jaunumi

Zemkopības ministre: Ar zemes iegādes kreditēšanas programmu zeme tiks apsaimniekota daudz produktīvāk

Ilze Vabole, AgroPols
26.06.2012

Pirmajā mēnesī Zemkopības ministrijas (ZM) programmā „Valsts atbalsta piešķiršana lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai” pieteicies 431 interesents par kopējo aizdevumiem nepieciešamo summu 15 682 055 lati, informēja zemkopības ministres padomnieks Andis Blinds. Līdz ar to par trešdaļu ir pārsniegta plānotā kredītlīnija, kas apliecina augsto Latvijas lauksaimnieku gatavību iegādāties zemi ražošanas attīstībai.

„Esam gandarīti par tik augstu interesi, kas neapšaubāmi apliecina mūsu lauksaimnieku vēlmi attīstīt ražošanu. Uzskatu, ka šī programma ir savlaicīga un tā ir atdzīvinājusi zemes tirgu Latvijā, kā arī tā pilda duālu funkciju – palīdz gan lauksaimniekiem apsaimniekot zemi, gan attīsta ražošanu, radot pienesumu valsts ekonomikai. Turklāt zemes iegādes kreditēšanas programmas aizdevumi būs orientēti galvenokārt uz mazām, vidēja lieluma saimniecībām, kā arī jauno lauksaimnieku saimniecībām. Esmu pārliecināta, ka ar tās palīdzību tiks daudz produktīvāk apsaimniekota zeme, kura šobrīd netiek apstrādāta,” saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

ZM sagatavojusi informatīvo ziņojumu "Par aizdevumu izsniegšanas uzsākšanu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei”, ko 26. jūnijā, valdība pieņēma zināšanai.

Valdība šāgada 29. maija sēdē akceptēja Ministru kabineta noteikumus (MK) Nr.381 „Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai”, kas noteic, ka aizdevumu izsniedzēja ir valsts akciju sabiedrība „Lauku attīstības fonds” (LAF), savukārt par kredītu saņemšanas iespējām jau no 2012.gada 4.jūnija lauksaimnieki var interesēties valsts akciju sabiedrības „Latvijas Hipotēku un zemes banka” (Hipotēku banka) reģionālās filiālēs.

Hipotēku banka operatīvi ir spējusi nodrošināt lauksaimnieku pieteikumu pieņemšanu un informēt lauksaimniekus par aizdevuma saņemšanas kritērijiem un nepieciešamās dokumentācijas iesniegšanu. Taču LAF kredītu izsniegšana ir jauna, līdz šim nepildīta funkcija. Tādēļ ZM tika uzdots kopīgi ar Finanšu ministriju (FM) sagatavot informāciju par kredītu izsniegšanas norisi un iesniegt to izskatīšanai MK sēdē.

LAF ir parakstījis aizdevuma līgumu ar FM par aizdevuma 10 miljonu latu apmērā no Valsts kases, kā arī parakstījis komercķīlas līgumu ar FM par aizdevuma ķīlas nodrošināšanu, sagatavojis sadarbības līgumu starp Fondu un Hipotēku banku.

Plašāka informācija pieejama Ministru kabineta mājaslapā

AgroPols

x

Paroles atgadināšana