Politikas jaunumi

Zemkopības ministre: „Jāmeklē arī netradicionāli risinājumi lauku attīstībai”

Ilze Vabole, AgroPols
28.06.2012

27. jūnijā notika diskusija „Reģionālās politikas pasākumi”, informēja ZM  Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts.  Diskusiju organizēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.

Diskusijā zemkopības ministre Laimdota Straujuma uzsvēra, ka ikvienam iedzīvotājam, lai viņš dzīvotu kādā konkrētā teritorijā, ir svarīgas trīs pamatlietas: darbs, dzīves telpa un kvalitatīvi sociālie pakalpojumi – drošība, izglītības pieejamība, veselības aprūpe un citi. „Mums ir jāmeklē arī netradicionāli risinājumi lauku attīstībai, jo pieņēmums, ka lauku attīstību veido tikai lauksaimniecība, zivsaimniecība un mežsaimniecība, nav pareizs. Laukos ir nepieciešami visdažādākie nelauksaimnieciskie pakalpojumi. Publisko pamatpakalpojumu pieejamība ir viens no svarīgākajiem faktoriem lauku teritoriju attīstībai – izglītības, sabiedriskā transporta, interneta, veselības aprūpes un citu pakalpojumu pieejamība un šis jautājums ir risināms kopā ar pilsētām, kurās publiskie pakalpojumi ir plašā klāstā pieejami,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Patlaban daudzās pasaules valstīs notiek pāreja uz jaunas paaudzes reģionālo politiku, kas priekšplānā izvirza nepieciešamību apzināt un efektīvāk izmantot teritoriju attīstības potenciālu, lai palielinātu to starptautisko ekonomisko konkurētspēju un nodrošinātu iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Kaut arī pilsētas joprojām izvirzās priekšplānā kā reģionu ekonomikas virzītājspēki, vienlaikus arvien lielāka nozīme tiek piešķirta laukos pieejamajiem dabas un cilvēkresursiem, jo to produktīva iesaiste ekonomikā ir izšķirošs priekšnoteikums, lai veidotu stabilu un ilgtspējīgu sociālekonomiskās attīstības pamatu teritorijās ārpus pilsētām.

Diskusijā, kurā tika spriests par lielo pilsētu un lauku mijiedarbību, piedalījās arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana