Politikas jaunumi

Zemkopības ministre sveic pirmo uzņēmēju, kas saņēmusi aizdevumu zemes kreditēšanas programmā

Ilze Vabole, AgroPols
23.08.2012

21. augustā zemkopības ministre Laimdota Straujuma Tukuma novada Džūkstes pagasta zemnieku saimniecībā „Kāršas" sveica tās īpašnieci Inese Joju - pirmo uzņēmēju, kas saņēmusi aizdevumu šovasar atvērtajā zemes kreditēšanas programmā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Muceniece.

Laimdota Straujuma teica: „Galvenais, lai visa Latvijas lauksaimniecības zeme būtu apstrādāta un katrs hektārs dotu atdevi. Man prieks par šo saimniecību, kura izpildījusi visas aizdevuma saņemšanai nepieciešamās prasības. Saimniecei aizdevums sniedza iespēju iegādāties savā īpašumā zemi, ko viņa līdz šim nomāja, un tā zemniekam ir lielākā vērtība.”

Savukārt zemnieku saimniecības „Kāršas" īpašniece Inese Joja atzīmēja, ka dokumentu sagatavošana aizdevuma saņemšanai neradīja grūtības.

Zemnieku saimniecība „Kāršas" izveidota 1992.gadā, un tās darbības pamatnozares ir piena lopkopība un graudkopība. Īpašniece par kreditēšanas programmas aizdevumu iegādāsies 12,7 ha zemes, ko līdz šim nomāja, un to izmantos, lai attīstītu lopkopību.

Līdz šim Hipotēku bankā saņemti 13 pieteikumi aizdevuma saņemšanai, Lauku attīstības fonds jau apstiprinājis 10 no tiem par kopējais finanšu apmēru 470 tūkstoši latu. Kopš šāgada jūnija, kad Hipotēku banka sāka reģistrēt programmas interesentus, banka kopumā vērsušies 535 saimnieki (par kopējo interesi ap 19 miljoniem latu). Lauksaimnieki taujājuši par zemes kreditēšanas programmas iespējām un nosacījumiem, iesniedzamajiem dokumentiem u.tml. Aptuveni piektajai daļai interesentu ir jau padomā konkrēts lauksaimniecības zemes īpašums.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmas aizdevumi vērsti galvenokārt uz maza un vidēja lieluma un jauno lauksaimnieku saimniecībām. Kopējā kredītlīnija ir 10 miljoni latu. Viens saimnieciskās darbības veicējs vai savstarpēji saistīti aizņēmēji var saņemt atbalstu ne vairāk kā 100 000 latu. Aizdevuma termiņš - līdz 20 gadiem, un aizdevumus izsniegs līdz 2013.gada 31.decembrim.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana