Politikas jaunumi

Eiropas Parlamenta deputāts piekrīt, ka Baltijas valstu lauksaimnieki ir apdalīti

Ilze Vabole, AgroPols
03.09.2012

Eiropas Parlamenta deputāts piekrīt, ka Baltijas valstu lauksaimnieki ir apdalīti

Lai iepazītos ar Latvijas lauku saimniecībām un pārrunātu tiešmaksājumu jautājumu ar Latvijas valdības pārstāvjiem un lauksaimniecības nozares vadītājiem, divu dienu darba vizītē bija  ieradies Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un Eiropas Tautas partijas grupas lauksaimniecības jautājumu koordinators Alberts Dess (Albert Dess), informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Otrdien, 28. augustā, tiekoties ar Albertu Desu, zemkopības ministre Laimdota Straujuma un Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete skaidroja nepieciešamību būtiski izlīdzināt tiešos maksājumus Eiropas Savienības (ES) lauksaimnieku starpā, lai beidzot tiktu nodrošināts taisnīgums un vienlīdzīgi konkurences apstākļi visu dalībvalstu zemniekiem.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma EP deputātu Albertu Dess informēja, ka Latvijā joprojām ir viszemākie tiešie maksājumi ES dalībvalstu lauksaimnieku vidū. „Šāda situācija nedrīkst turpināties, ir jāsamazina lielā atšķirība maksājumu apjomā dalībvalstīm, kas joprojām rada nevienlīdzīgas konkurences apstākļus tirgū. Latvija arī turpmāk uzturēs savu pamatoto prasību par tiešo maksājumu izlīdzināšanu, nosakot, ka katra dalībvalsts saņem tiešos maksājumus ne mazāk kā 80 procentu apmērā no Eiropas Savienībā vidējā tiešo maksājumu līmeņa. Turklāt taisnīgi tiešie maksājumi ir jāievieš jau no 2014. gada, kad sākas nākamais Eiropas Savienības plānošanas periods,” sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Tikšanās laikā EP deputāts Alberts Dess uzsvēra, ka arī vizītes laikā Latvijā ieguvis būtisku informāciju par tiešo maksājumu netaisnīgo sadali dalībvalstu lauksaimnieku starpā, ko izmantos, lai Briselē pārliecinātu gan politiķus, gan amatpersonas par Latvijas prasības pamatotību izlīdzināt tiešmaksājumus. „Esmu par taisnīgumu un zinu, ka Baltijas valstu lauksaimnieki ir apdalīti – nostādīti sliktākā situācijā salīdzinājumā ar pārējo dalībvalstu zemniekiem,” sacīja Alberts Dess.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma informēja, ka septembrī Baltijas valstu lauksaimniecības ministri tiksies ar Francijas lauksaimniecības ministru Stefanu Lefollu (Stephane Le Foll) un septembra beigās arī ar Eiropas Komisijas lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Dačanu Čološu (Dacian Ciolos), lai skaidrotu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas prasību pamatotību par taisnīgiem tiešajiem maksājumiem. Savukārt septembrī zemkopības ministre un Zemkopības ministrijas speciālisti aicinās Latvijā rezidējošos ES dalībvalstu vēstniekus apmeklēt Latvijas lauku un lauku saimniecības, lai vēstnieki un viņu pārstāvēto valstu politiķi labāk izprastu pašreizējo netaisnīgo situāciju ES lauksaimniecības nozarē.

Pirmdien, 27. augustā Alberts Dess apmeklēja vairākas lauku saimniecības, lai klātienē iepazītos ar notiekošo Latvijai svarīgajā tautsaimniecības nozarē. Deputāts apmeklēja Babītes novada piena ražošanas saimniecību SIA „Ozoli Eko”, Tukuma novada bioloģisko saimniecību „Geidas” un Jaunpils novada piena pārstrādes akciju sabiedrību „Jaunpils piens”.

Pielikumā Zemkopības ministrijas foto: Zemkopības ministre Laimdota Straujuma (no kreisās), Eiropas Parlamenta deputāts Alberts Dess un Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Sandra Kalniete.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana