Politikas jaunumi

Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministrs: Latvijai ir veiksmīgi izdevies pievērst ES uzmanību nevienlīdzīgo tiešmaksājumu jautājumam

Ilze Vabole, AgroPols
17.09.2012

17. septembrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministru Saimonu Koveniju (Simon Coveney), lai skaidrotu netaisnīgo situāciju Eiropas Savienības (ES) tiešo maksājumu pašreizējā sadales sistēmā, kā rezultātā Latvijas lauksaimnieki joprojām saņem viszemākos tiešos maksājumus citu dalībvalstu starpā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>

 „Tiekoties ar Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministru, uzsvēru, ka tiešie maksājumi, jau sākot ar 2014. gadu, dalībvalstu lauksaimniekiem nedrīkst būt zemāki par 80 procentiem no vidējā tiešmaksājumu līmeņa Eiropas Savienībā. Tāpat arī uzsvēru, ka tiešo maksājumu apjoms nedrīkst atšķirties Baltijas valstu starpā,” sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

<o:p> </o:p>

Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministra vizīte Latvijai ir būtiska tāpēc, ka Īrija 2013. gada pirmajā pusgadā būs ES prezidējošā valsts. Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministrs Saimons Kovenijs šajās dienās apmeklē Baltijas valstis – Latviju, Igauniju un Lietuvu. Kā zināms, Baltijas valstu lauksaimnieki šobrīd saņem viszemākos tiešos maksājumus ES.

<o:p> </o:p>

Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministrs Saimons Kovenijs sacīja, ka labi saprot Latvijas prasību pamatotību par nepieciešamību izlīdzināt tiešos maksājumus, lai Baltijas valstu lauksaimnieku saņemtais tiešmaksājumu apjoms tuvinātos ES vidējam rādītājam. Īrijas ministrs uzsvēra, ka zemkopības ministre Laimdota Straujuma, tiekoties ar ES dalībvalstu lauksaimniecības ministriem, Eiropas Komisijas amatpersonām un citām ES augsta ranga amatpersonām, ir izdevies pievērst uzmanību valdošajai netaisnīgajai situācijai.

<o:p> </o:p>

„Šī jautājuma risināšana nav viegla – ja kādai valstij tiek palielināts tiešmaksājumu apjoms, tad kādai citai tas ir jāsamazina. Īrijas kā nākamās Eiropas Savienības prezidējošās valsts uzdevums būs rast kompromisu starp valstīm, kas saņem zemus un augstus tiešmaksājumus, un rast risinājumu, lai Baltijas valstis turpmāk nesaņemtu tik zemus tiešos maksājumus. Pie tam Īrija tāpat kā Latvija uzskata, ka atbalsta maksājumi jāsaņem tiem zemju īpašniekiem un lauksaimniekiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu,” paskaidroja Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministrs Saimons Kovenijs.

<o:p> </o:p>

Lai labāk izprastu situāciju Latvijā, Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministrs tikās arī ar Latvijas lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām un apmeklēs divas Latvijas lauku saimniecības Jaunpils novadā – piena lopkopības fermu „Lakstīgalas” un gaļas liellopu un graudkopības saimniecību „Klapkalnes”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana