Politikas jaunumi

EK eksperti PVD veiktos pasākumus klasiskā cūku mēra ierobežošanā atzīst par efektīviem

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
07.12.2012

Eiropas Komisijas eksperti, kuri divu dienu vizītē bija ieradušies Latvijā, lai iepazītos ar PVD veiktajiem uzraudzības un kontroles pasākumiem klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā, atzinuši, ka, pateicoties PVD ieviestajai uzraudzības programmai, kas ietver arī pastāvīgu mežacūku laboratorisko monitoringu, klasisko cūku mēri ir izdevies konstatēt tā izplatīšanās sākuma posmā, tādēļ ir lielākas iespējas efektīvai slimības izplatīšanās ierobežošanai.

Vienlaikus eksperti atzina, ka pilnīga slimības izskaušana prasīs vairākus gadus un ir arī slimības uzraudzību apgrūtinoši faktori. Slimība ir konstatēta reģionā, kurā atrodas daudz piemājas saimniecību, kurām jāpiemēro citādi uzraudzības pasākumi nekā lielajām komerciālajām saimniecībām, kurās ir augstāks biodrošības līmenis.

Arī eksperti atzīst, ka mežacūku vakcinācija pret klasisko cūku mēri Latvijas situācijā būtu viens no efektīvākajiem veidiem slimības ierobežošanai. PVD turpinās šīs iespējas izvērtēšanu.

PVD turpinās nomedīto mežacūku laboratoriskos izmeklējumus, lai noteiktu, vai klasiskais cūku mēris nav skāris plašāku valsts teritoriju. Visticamāk šī teritorija būs lielāka, nekā tā ir iezīmēta pašlaik.

Patlaban PVD ir pabeidzis pārbaudes 10 kilometru rādiusā ap klasiskā cūku mēra skartajām saimniecībām jeb uzraudzības zonā. Vēl turpinās atlikušo saimniecību pārbaudes inficētajā teritorijā. Jauni saslimšanas gadījumi ne mājas, ne meža cūkām nav konstatēti.

Kā jau informējām iepriekš, klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā trijās saimniecībās mājas cūkām tika konstatēts klasiskais cūku mēris. Sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=27&newsid=95795 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana