Politikas jaunumi

Klasiskā cūku mēra uzraudzības pasākumu veikšanai mežacūkām piešķir 246 tūkst. latu

Ilze Vabole, AgroPols
15.01.2013

Otrdien, 15. janvārī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto rīkojuma projektu „Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem””, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Rīkojuma projektā noteikts uzdevums Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” piešķirt Zemkopības ministrijai 245 774 latus, lai nodrošinātu klasiskā cūku mēra uzraudzības pasākumus mežacūku populācijā.

Ņemot vērā to, ka 2012. gada novembrī Latvijā tika konstatēts klasiskais cūku mēris mežacūku populācijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) inficētajā teritorijā turpina klasiskā cūku mēra uzraudzības pasākumus. Pašlaik notiek klasiskā cūku mēra seroloģiskās un virusoloģiskās uzraudzības pasākumi, lai sekotu infekcijas slimības attīstības un izplatības gaitai. Uzraudzības rezultātā inficētā teritorija ir paplašinājusies no 2000 līdz 9000 km2. Līdz šim nav novēroti turpmāki slimības uzliesmojumi mājas cūkām, bet mežacūku seroloģiskā uzraudzība liecina par to, ka slimība varētu izplatīties mežacūku populācijā.

Eiropas Komisijas eksperti savā atzinumā norādīja veicamos pasākumus, kuros ietilpst nošauto mežacūku skaita palielināšana un to laboratoriska izmeklēšana, kā arī pastiprināta inficētās teritorijas novietņu uzraudzība. Infekcijas slimības apkarošanas pasākumi turpināsies tik ilgi, līdz vairs netiks novēroti klasiskā cūku mēra uzliesmojumi un mežacūku uzraudzības pasākumu laikā netiks atklāta vīrusa klātbūtne.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40273437&mode=mk&date=2013-01-15

AgroPols

x

Paroles atgadināšana