Politikas jaunumi

Klasiskā cūku mēra uzraudzībai un apkarošanai piešķirti 1,55 milj. latu

Ilze Vabole, AgroPols
22.01.2013

22. janvārī Ministru kabinets pieņēma zināšanai Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvo ziņojumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības programmas „Klasiskā cūku mēra uzraudzības un apkarošanas programma” īstenošanai 2013. gadā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Ņemot vērā esošo situāciju ar klasisko cūku mēri Latvijā un tuvo saslimšanas gadījumu lokalizāciju Krievijas Federācijas un Baltkrievijas robežai, ir nepieciešama ātra mežacūku orālās vakcinācijas uzsākšana inficētajā teritorijā. Plānots, ka inficētajā teritorijā 2013. gada laikā tiks veiktas trīs mežacūku orālās vakcinācijas kampaņas. Vienā vakcīnu izlikšanas reizē tiks izliktas apmēram 400 000 devas. Plānots, ka mežacūku vakcinācijas programma tiks īstenota vismaz 2–3 gadus.

Eiropas Komisijas eksperti norādījuši, ka inficētajā teritorijā nepieciešams apzināt un grupēt riska kategorijās visas novietnes, kurās tiek turētas mājas cūkas. Atkarībā no novietnes riska kategorijas praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoram ir pienākums regulāri ierasties šajās novietnēs un veikt dzīvnieku klīnisko izmeklēšanu. Lai sekotu dzīvnieku kustībai un uzraudzības pasākumu izpildei inficētajā teritorijā, nepieciešams izveidot sistēmu, kas nodrošina informācijas ievadīšanu un saglabāšanu. Turklāt viens no galvenajiem pasākumiem ir mājas cūku seroloģiskās uzraudzības turpināšana.

Izvērtējot situāciju, Zemkopības ministrija informē: lai varētu iepirkt vakcīnas, noslēgt līgumus par vakcīnu uzglabāšanu un izvietošanu, veikt sagatavošanās darbus mežā, kā arī informatīvus pasākumus, naudas līdzekļi PVD ir nepieciešami jau 2013. gada sākumā.

Ņemot vērā esošo situāciju, valdība atļāva ZM uzņemties papildu valsts budžeta saistības 2013. gadā par Ls 1 552 740, lai PVD varētu nodrošināt Klasiskā cūku mēra uzraudzības un apkarošanas programmas izpildi.

ZM jāiesniedz Finanšu ministrijā pieprasījums līdzekļu pārdalei no 80.00.00. programmas „Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai” uz ZM 70.06.00 apakšprogrammu „Izdevumi citu Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu un pasākumu īstenošanai” Eiropas Komisijas līdzfinansētās programmas Klasiskā cūku mēra uzraudzības un apkarošanas programmas izpildies nodrošināšanai.

ZM līdz 2013. gada 30. aprīlim jāpaziņo Eiropas Komisijai par valstī apstiprināto Klasiskā cūku mēra uzraudzības un apkarošanas programmu un jānodrošina, ka saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem noteiktais programmas līdzfinansējums līdz 50% tiek atmaksāts valsts budžetā.

Plašāka informācija pieejama Ministru kabineta mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana