Politikas jaunumi

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma ar Krievijas uzņēmēju pārstāvjiem spriež par tirdznieciskās sadarbības uzlabošanu

Ilze Vabole, AgroPols
13.03.2013

Trešdien, 13. martā, zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Krievijas un Latvijas Rūpniecības un tirdzniecības kameru, kā arī pārtikas uzņēmumu un to nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, lai spriestu par iespēju izmantošanu abu valstu tirdznieciskās sadarbības uzlabošanai ar lauksaimniecības un pārtikas produktiem, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

„Krievija ir būtisks tirdzniecības partneris Latvijas lauksaimniecības un pārtikas preču ražotājiem un mēs redzam iespējas Latvijā ražoto pārtikas produktu eksporta apjomu palielināšanai uz šo kaimiņvalsti. Arī Krievijas tirdzniecības partneri mums apliecināja, ka Krievijas tirgū pieaug interese par Latvijas pārtikas ražotāju piedāvājumu un Krievija ir ieinteresēta pārtikas produktu importa palielināšanā no Latvijas. Tāpēc ir svarīgi abu valstu pārtikas un veterinārajiem, kā arī citiem dienestiem sadarboties, lai Latvijas un Krievijas tirdznieciskā sadarbība turpinātu uzlaboties. Esmu gandarīta, ka Latvijā ražoto lauksaimniecības preču eksporta apjoms pēdējos gados stabili pieaug,” sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Krievijas uzņēmēju pārstāvji uzsvēra, ka arvien vairāk Maskavas un citu Krievijas apdzīvoto vietu iedzīvotāji vēlas iegādāties Latvijā ražotos pārtikas produktus, jo tie atšķiras ar labām garšas īpašībām, kvalitāti un samērīgu cenu. Daļa Krievijas iedzīvotāju, sevišķi tie, kas viesojušies Latvijā, pēc atgriešanās Krievijā paužot vēlmi arī turpmāk iegādāties Latvijā ražotos pārtikas produktus.

Laika posmā no 2009. gada Latvijas lauksaimniecības produktu tirdzniecības bilance ar Krieviju ir pozitīva – uz Krieviju tiek vairāk eksportēts lauksaimniecības produktu, nekā no šīs kaimiņvalsts importēts. 2012. gadā no Latvijas uz Krieviju eksportēto lauksaimniecības produktu vērtība sasniedza 630 miljonus eiro, bet imports – 104,5 miljonus eiro. 2012. gadā uz Krieviju eksportēto lauksaimniecības produktu vērtība salīdzinājumā ar 2011. gadu ir palielinājās par 45 procentiem; savukārt 2011. gadā salīdzinājumā ar 2010. gadu uz Krieviju eksportēto lauksaimniecības produktu vērtība palielinājās par 34,5 procentiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana