Politikas jaunumi

„Dobeles dzirnavnieks” maijā sāks pārtikas produktu piegādi izdalīšanai vistrūcīgākajām personām

Ilze Vabole, AgroPols
05.04.2013

Šāgada maijā sāksies pakāpeniska pārtikas produktu piegāde labdarības organizācijām izdalīšanai vistrūcīgākajām personām 2013. gadā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Lauku atbalsta dienests lēmumu slēgt līgumu ar akciju sabiedrību „Dobeles dzirnavnieks” par šīs Eiropas Komisijas programmas – pārtikas produktu piegādi izdalīšanai vistrūcīgākajām personām īstenošanu pieņēma marta nogalē.

Pārtikas komplektus produktu izdalīšanai 157 746 trūcīgajām personām piegādās deviņām labdarības organizācijām 447 izdales vietās visā Latvijas teritorijā. Trūcīgas personas pārtikas komplektā 2013. gadā ietilps:

1) pilnpiena pulveris – 0,4 kg,

2) makaroni – 1 kg,

3) tvaicēti rīsi – 0,4 kg,

4) manna – 0,5 kg,

5) griķi – 0,4 kg,

6) kviešu milti – 0,5 kg,

7) sautēta cūkgaļa 0,25 kg (izdales punktā K. Barona ielā 56, Rīgā, „sautēta cūkgaļa” tiks aizvietota ar papildu „pilnpiena pulvera” 0,2 kg iepakojumu).

Tiesības saņemt pārtikas produktu komplektus būs:

1) ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām, kuras ir atzītas par trūcīgām saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu. Lai saskaņā ar programmu saņemtu pārtikas produktus, ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona uzrāda pašvaldības sociālā dienesta izsniegtu izziņu par trūcīgas ģimenes (personas) statusa piešķiršanu,

2) ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām, kas atzītas par maznodrošinātām saskaņā ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par maznodrošinātu, uzrādot attiecīgās pašvaldības sociālā dienesta izziņu par maznodrošinātās ģimenes (personas) statusa piešķiršanu,

3) ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām, kas atzītas par tiesīgām saņemt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto vienreizējo pašvaldības pabalstu ārkārtas situācijā, ja minēto faktu apliecina attiecīgās pašvaldības sociālais dienests.

Pārtikas produktu izdales vietu sarakstu sadalījumā pa pagastiem būs pieejams Lauku atbalsta dienesta  mājaslapā.

Zemkopības ministrija atgādina, ka 2013. gads ir pēdējais programmas īstenošanas gads, kad to finansē no Kopējās lauksaimniecības politikas finanšu instrumentiem. Vienlaikus Latvija sarunās par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam ir atbalstījusi Eiropas Komisijas pārtikas programmas vistrūcīgākajām personām turpināšanu arī pēc 2013. gada. Ekonomikas krīzes dēļ nabadzība un sociālā atstumtība daudzās valstīs ir pieaugusi, tādēļ valstu iespējas atbalstīt vistrūcīgākās personas samazinās.

Eiropas Komisija ir izteikusi priekšlikumu nākamajā daudzgadu finanšu ietvara 2014.-2020. gada periodā izveidot jaunu finanšu instrumentu, kas paredzēts cīņai pret galēju nabadzību un atstumtību. Tas papildinās Eiropas Sociālā fonda atbalstu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana