Politikas jaunumi

Zemkopības ministre ar Francijas vēstnieku vienojas, ka KLP reformai jābūt vērstai uz tradicionālas lauksaimniecības saglabāšanu

Ilze Vabole, AgroPols
16.05.2013

16. maijā zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Stefanu Viskonti (Stéphane Visconti), informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Vēstnieka iepazīšanas vizītes laikā zemkopības ministre informēja par aktualitātēm lauksaimniecības nozarē Latvijā, kā arī pārrunāja abu valstu turpmākās sadarbības iespējas.

Tikšanās laikā zemkopības ministre ar vēstnieku pārrunāja abu valstu nostājas Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformas jautājumos, vienojoties, ka reformai jābūt vērstai uz tradicionālas lauksaimniecības saglabāšanu. Tāpat zemkopības ministre skaidroja, ka Latvija atbalsta ekoloģiskās jeb „zaļās” komponentes ieviešanu. Ministre pauda viedokli, ka ”zaļās komponentes” piemērošanas nosacījumos ir nepieciešami būtiski uzlabojumi, lai šī komponente nodrošinātu izvirzīto mērķu sasniegšanu, atspoguļotu situāciju dalībvalstīs un būtu efektīvi īstenojama lauksaimnieka līmenī, nodrošinot tādu prasību līmeni, kas ļauj saglabāt lauksaimnieku konkurētspēju.

Laika periodā no 2009. gada nozīmīgāko eksporta vērtības daļu uz Franciju sastāda zivis, konkrēti, zivju fileja. 2012. gada janvārī – oktobrī no Latvijas uz Franciju tika eksportētas zivis 9,2 miljonu eiro vērtībā jeb 71,5 % no kopējās lauksaimniecības produktu eksporta vērtības. Tāpat uz Franciju eksportē eļļas augu sēklas, sēklas un augus rūpniecībai. Kā trešā nozīmīgākā lauksaimniecības produktu grupa ir piens, piena produkti un olas, kam pēdējo divu gadu laikā eksporta vērtība pieaug. Latvijai ar Franciju ir izveidojusies ilggadēja un stabila ārējās tirdzniecības sadarbība meža nozarē. Latvija ik gadus vidēji 3% no kopējā koksnes izstrādājumu eksporta produkcijas izved uz Franciju, galvenokārt tiek eksportēti zāģmateriāli un saplāksnis. 2012. gada janvārī – oktobrī tika eksportēti zāģmateriāli 15,7 miljonu eiro vērtībā, savukārt saplāksnis – 10,3 miljonu eiro vērtībā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana