Politikas jaunumi

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma ar Gruzijas vēstnieku spriež par sadarbības iespējām lauksaimniecībā

Ilze Vabole, AgroPols
29.05.2013

29. maijā zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Teimurazu Džandžaliju (Teimuraz Janjalia), pastāstīja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Vēstnieka iepazīšanas vizītes laikā zemkopības ministre informēja par aktualitātēm lauksaimniecības nozarē Latvijā, kā arī pārrunāja abu valstu turpmākās sadarbības iespējas.

Tikšanās laikā zemkopības ministre ar vēstnieku pārrunāja iespējamo Gruzijas lauksaimniecības ministra vizīti Latvijā, kuras laikā vienotos par abu valstu sadarbības attīstīšanu lauksaimniecības nozarē. Gruzijas vēstnieks izteica interesi sadarboties ar Zemkopības ministrijas kompetentajām iestādēm, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi dažādu lauku attīstības pasākumu ieviešanā un koordinēšanā, kā arī lauksaimniecības produktu virzīšanā ES tirgū. Tāpat Gruzijas puse ieinteresēta tikties ar Latvijas lauku uzņēmējiem, lai pārņemtu kooperatīvu veidošanas pieredzi. Zemkopības ministre sarunas laikā norādīja, ka Pārtikas un veterinārā dienesta eksperti ir gatavi konsultēt Gruzijas pusi par pārtikas likumdošanas piemērošanu ES normatīvo aktu prasībām, kā arī sadarboties pārtikas, veterinārās uzraudzības un robežkontroles jomās, savukārt Latvijas lauku attīstības speciālisti gatavi dalīties savā pieredzē ar Gruziju lauksaimnieku izglītošanā un konsultēšanā. Tāpat zemkopības ministre izteica uzaicinājumu Gruzijas uzņēmējiem apmeklēt Latvijā veiksmīgi darbojošās lauksaimnieku pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības.

Līdz šim Latvijas un Gruzijas lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu tirdzniecības apjomi ir bijuši nelieli, 2013. gada pirmajā ceturksnī vērojams neliels eksporta pārsvars pār importu. Latvija uz Gruziju galvenokārt eksportē gaļas un zivju izstrādājumus – 2012. gadā šīs grupas produktu eksporta vērtība sasniedza 1,8 miljonus eiro. Tāpat Latvija uz Gruziju eksportē arī alkoholiskos un bezalkoholiskos dzērienus, kas 2012. gadā sasniedza 0,5 miljonus eiro eksporta vērtību. Savukārt Latvijas importā no Gruzijas dominē vīns, stiprie alkoholiskie dzērieni un minerālūdens, kā arī lobīti un nelobīti lazdu rieksti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana