Politikas jaunumi

Latvijā viesojas Gruzijas lauksaimniecības ministrs

Ilze Vabole, AgroPols
14.11.2013

No 12. līdz 15. novembrim darba vizītē Latvijā ieradies Gruzijas lauksaimniecības ministrs Šalva Pipija (Shalva Pipia) un Gruzijas Lauksaimniecības ministrijas speciālisti, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi lauksaimniecības attīstības pasākumu īstenošanā un meklētu jaunas iespējas abu valstu ekonomiskajai sadarbībai lauksaimniecības nozarē, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Trešdien, 13. novembrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Gruzijas lauksaimniecības ministru Šalvu Pipiju. Gruzijas lauksaimniecības ministram interesēja Latvijas pieredze, iestājoties ES, kā arī iespējas aizstāvēt savas valsts lauksaimnieku intereses ES vienotajā Kopējā lauksaimniecības politikā.

Īpaša interese Gruzijas lauksaimniecības ministram Šalvam Pipijam bija par Latvijas pieredzi dažādu lauksaimniecības nozaru saimniecību un uzņēmumu kooperācijā un valsts atbalstu kooperācijas veicināšanai gan ar dažādiem nodokļu un normatīviem atvieglojumiem, gan finansiālo atbalstu.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Gruzijas lauksaimniecības ministru informēja, ka viens no lauksaimniecības attīstības virzītājspēkiem Latvijā ir arī zemnieku nevalstiskās organizācijas, kas pārstāv visas lauksaimniecības nozares. Laimdota Straujuma uzsvēra, ka Latvijā visi būtiskie lēmumi, kas attiecas uz lauksaimniecību, tiek apspriesti ar zemnieku nevalstiskajām organizācijām, lai gala lēmumi atbilstu nozaru interesēm un veicinātu to attīstību.

Vizītes laikā, lai iepazītos ar Latvijas laukos strādājošo saimniecību un uzņēmumu darba un attīstības pieredzi, kā arī valsts atbalsta pasākumiem lauksaimniecības nozarei un tās uzraudzībai, Gruzijas lauksaimniecības ministrs Šalva Pipija apmeklēs saimniecības un uzņēmumus, kā arī vairākas iestādes.

Gruzijas Lauksaimniecības ministrs Šalva Pipija un Gruzijas Lauksaimniecības ministrijas speciālisti apmeklēs AS „Jaunpils pienotava”, kuras īpašnieks ir lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā savienība „Piena ceļš”, stādu audzēšanas un augļu uzglabāšanas tehnoloģiju saimniecību „Pīlādži” Siguldas novadā, lauku tūrisma uzņēmumu „Rāmkalni” Inčukalna novadā, uzņēmumu „KS Baltijas dārzeņi” Salaspils novadā.
Trešdien, 13. novembrī Gruzijas lauksaimniecības ministrs, kuru pavadīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma, apmeklēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC), informēja LLKC  sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Tomsone.

Tikšanās laikā LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis un direktors Kaspars Žūriņš iepazīstināja ministru Šalvu Pipiju ar LLKC darbības principiem un starptautisko darbību, uzsverot LLKC ieguldījumu gan Latvijas lauku cilvēku izglītības veicināšanā, gan sadarbībā ar ES un citu valstu konsultāciju dienestiem. Ministrs sarunu novērtēja kā ļoti interesantu un norādīja, ka Gruzija tikai šogad ķērusies pie savas konsultāciju sistēmas veidošanas, tādēļ LLKC pieredze ir vērā ņemama. Gruzijas lauksaimniecības ministru interesēja princips, kā LLKC strādā ar lauksaimniekiem, konsultāciju izmaksas un nozares, kurās tiek sniegts konsultāciju atbalsts.

Tā kā LLKC ir pieredze citu valstu konsultantu apmācībā, Mārtiņš Cimermanis aicināja Latvijā viesoties topošā Gruzijas konsultāciju dienesta speciālistus, uz ko ministrs atbildēja, ka uzaicinājums ir vērā ņemams un vērtīgs. LLKC ir labs potenciāls ciešākai sadarbībai ar Gruziju, jo šīs valsts lauksaimnieki iekļausies arī Eiropas lauksaimniecības un lauku attīstības konsultāciju dienestu asociācijas (EUFRAS) darbā. Atgādināsim, ka organizācija nodibināta šā gada 23.septembrī un nolemts, ka EUFRAS centrālais birojs atradīsies Latvijā, Ozolniekos.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana