Politikas jaunumi

Topošā valdība lauksaimniecības sektorā veicinās kredītresursu pieejamību ES projektiem un zemes iegādei

Ingūna Vitenburga, Nac.ag. LETA
22.01.2014

Lauksaimniecības nozarē topošā valdība plānojusi veicināt kredītresursu un valsts atbalsta pieejamību lauksaimniecības sektoram Eiropas Savienības ( ES ) finansēto projektu īstenošanai un lauksaimniecības zemes iegādei, teikts Laimdotas Straujumas (V) topošās valdības deklarācijā.

Tāpat plānots palielināt lauksaimniecības produkcijas ražošanu ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm un veselīgas pārtikas īpatsvara pieaugumu patēriņā.

Topošā valdība arī veicināšot neizmantotās lauksaimniecības zemes atgriešanu lauksaimniecībā un tās izmantošanu lauksaimnieciskajā ražošanā, tādējādi radot pievienoto vērtību nacionālajam zemes resursam.

Plānots arī izveidot nacionāla līmeņa Latvijas Zemes fondu, lai veicinātu lauksaimniecības zemes - Latvijas stratēģiskā resursa pieejamību un tās aktīvāku izmantošanu lauksaimniecībā.

Tikšot pilnveidots arī lauksaimniecības zemes tirgus regulējums, veicinot lauksaimniecības zemes pieejamību ražojošiem lauksaimniekiem.

Plānots arī attīstīt lauku un dabas tūrismu kā līdzekli lauku vides un dzīvesveida saglabāšanai.

Tāpat tikšot izvirzīti meliorācijas attīstības mērķi un prioritātes, kā arī tikšot veicināta meliorācijas sistēmu stāvokļa uzlabošana, apzinoties to nozīmību Latvijas teritorijas attīstībā un iedzīvotāju drošībai.

Mežsaimniecības nozarē plānots izstrādāt priekšlikumus ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas un meža vērtības pieauguma veicināšanai, proporcionāli ieguldot ieņēmumus pašvaldību infrastruktūrā un nodrošinot meža apsaimniekošanas ekonomisko dzīvotspēju.

Topošā valdība arī veicinās tādu ilgtspējīgu bioloģisko un ainavisko daudzveidību saudzējošu mežu apsaimniekošanu, kas palielina oglekļa dioksīda piesaisti, lai izpildītu Latvijas saistības klimata pārmaiņu samazināšanā, kā arī turpinās AS "Latvijas Valsts meži" meža zemes iegādes programmu, lai saglabātu kontroli pār stratēģiskajiem meža resursiem.

Plānots arī izstrādāt un ieviest "zaļā iepirkuma" principu valsts un pašvaldību publiskajos iepirkumos, sekmējot veselīgas pārtikas un vietējo materiālu (tostarp koksnes) īpatsvara pieaugumu.

Zivsaimniecības politikā plānots ievērot resursu ilgtspējas un saglabāšanas nepieciešamību jūras un iekšējos ūdeņos un palielināt pievienoto vērtību zvejas un saldūdens akvakultūras produktu apstrādē, saglabājot un attīstot eksporta tirgu.

Kā ziņots, nākamo valdību veidos pašreizējās koalīcijas partijas - "Vienotība", Reformu partija (RP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī seši pie frakcijām nepiederošie deputāti -, pieaicinot Zaļo un zemnieku savienību.

"Vienotību" nākamajā valdībā pārstāvēs premjere Straujuma, kā arī veselības ministre Ingrīda Circene, par izglītības un zinātnes ministri kļūs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete, tāpat darbu jaunajā valdībā turpinās pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks. "Vienotība" un pie frakcijām nepiederošie deputāti nākamajā valdībā saglabās atbildību par Satiksmes ministriju, ko turpinās vadīt pašreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK darbam jaunajā valdībā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā izvirzīja pašreizējo nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītāju Eināru Cilinski, savukārt tieslietu ministres pienākumus pildīs Rīgas domes nacionālās apvienības frakcijas vadītāja Baiba Broka, bet kultūras ministres amatā turpinās darboties pašreizējā ministre Dace Melbārde.

Straujumas valdībā Zemkopības ministriju plānots uzticēt vadīt Zaļo un zemnieku savienības pārstāvim, Saeimas deputātam un bijušajam ministram Jānim Dūklavam, Labklājības ministriju - parlamentārietim un bijušajam ministram Uldim Augulim (ZZS), bet Aizsardzības ministriju - deputātam un bijušajam ministram Raimondam Vējonim (ZZS).

Savus amatus jaunajā valdībā varēs saglabāt arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP). Savukārt Ekonomikas ministriju vadīs pašreizējais izglītības un zinātnes ministrs ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis (RP).


Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana