Politikas jaunumi

Lietuva un Latvija lūgs ES finansējumu Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu nodrošināšanai

Ilze Vabole, AgroPols
30.01.2014

Trešdien, 29. janvārī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītē Viļņā tikās ar Lietuvas zemkopības ministru Vigīliju Juknu (Vigilijus Jukna), lai pārunātu Lietuvas veiktos pasākumus bīstamās infekcijas slimības – Āfrikas cūku mēra (ĀCM) – ierobežošanā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Tikšanās laikā abi ministri vienojās lūgt ES piešķirt Lietuvai un Latvijai finansējumu ĀCM profilakses pasākumu nodrošināšanai, lai netiktu apdraudēta ES dalībvalstu lauksaimniecībai un ekonomikai nozīmīgā cūkkopības nozare.

Lietuvas zemkopības ministrs Vigīlijs Jukna Jāni Dūklavu informēja, ka piecos Lietuvas reģionos saistībā ar Lietuvā konstatēto ĀCM ir ieviests ārkārtas stāvoklis. Lietuva arī izveidojusi buferzonu 10 kilometru platumā no Baltkrievijas robežas, kurā ir aizliegts privātās saimniecībās un fermās turēt mājas cūkas. Lai ierobežotu ĀCM izplatību, infekcijas skartajā apkaimē tiks samazināts meža cūku skaits līdz 10 procentu apjomam no meža cūku populācijas lieluma. Gan lauksaimniekiem par aizliegumu turēt mājas cūkas, gan medniekiem par meža cūku skaita samazināšanu Lietuvas valdība plāno izmaksāt kompensācijas.

„Lietuvas zemkopības ministrs uzaicināja Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts meža dienesta speciālistus pieredzes apmaiņā ierasties Lietuvā un iepazīties ar meža cūku populācijas skaita samazināšanas pasākumu norisi Āfrikas cūku mēra apdraudētajās teritorijās. Lai gūtu pieredzi, mūsu dienestu speciālisti, protams, šo iespēju izmantos,”  uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Zemkopības ministrija jau informēja, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagājušajā piektdienā, 24. janvārī, saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alitus reģionā divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības – ĀCM vīrusa – klātbūtne. Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesti slimības apkarošanas pasākumi, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā. Saistībā ar Lietuvā konstatēto ĀCM PVD Latvijā ir noteicis un īsteno drošības pasākumu kompleksu.

Jau kopš 2013. gada vasaras uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju PVD sadarbībā ar Valsts robežsardzi un muitu veic pastiprinātas kontroles, t.sk. ceļotāju privātās bagāžas kontroli, lai Latvijā netiktu ievesta inficēta gaļa vai gaļas produkti. Tiek veikta dzīvnieku pārvadātājtransporta pastiprināta kontrole un citi pasākumi.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana