Politikas jaunumi

EK Vides ģenerāldirektorāta direktors: Par resursu saglabāšanu jādomā jau tagad

Ainārs Sauka, Nac.ag. LETA
16.04.2015

Domājot par nākotni, veidojot sadarbību ar kaimiņvalstīm, lai kopīgi realizētu projektus, par resursu saglabāšanu jādomā jau tagad, atklājot augsta līmeņa forumu "Ceļš uz sadarbību starp Eiropas Savienības (ES) un Centrālāzijas valstīm tīro tehnoloģiju jomā" jeb "Green Bridge Forum 2015", teica Eiropas Komisijas (EK) Vides ģenerāldirektorāta direktors Karls Falkenbergs.

Par piemēru tika minētas upes. "Tās reti kad sākas un beidzas vienā valstī, taču ūdeni dzer visi cilvēki un tas ir nepieciešams ražošanā, tādēļ arī atbildība jānes visām tām valstīm, kuras lieto šo resursu," atzina Falkenbergs.

15. aprīlī atklātajā forumā kopumā ieradušās delegācijas no 19 valstīm, aptverot gan valsts iestādes, gan biznesa pārstāvjus, turklāt Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā šis ir viens no ievērojamākajiem vides nozares pasākumiem, kas veltīts sadarbības stiprināšanai vides tehnoloģiju un risinājumu jomā starp ES un Centrālāzijas valstīm - Kazahstānu, Kirgizstānu, Tadžikistānu, Turkmenistānu un Uzbekistānu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka šogad vides un klimata jomā jāpieņem izšķirīgi lēmumi.

Rudenī Ņujorkā ANO Ilgtspējīgas attīstības samitā plānots apstiprināt globālu vienošanos par ilgtspējīgas attīstības mērķiem pēc 2015.gada, bet decembrī Parīzes klimata konferences laikā plānots vienoties par jaunu globālu vienošanos par klimata pārmaiņu ierobežošanu pēc 2020.gada.

"Šie lēmumi nākotnē ietekmēs gan ES, gan Centrālāzijas valstis. Esmu pārliecināts, ka "Green Bridge" forums sniegs būtisku ieguldījumu ES un Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas sadarbības stiprināšanai vides jomā, no kuras ieguvējas būs visas puses," atzina Gerhards.

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs teica, ka šis forums rada iespēju ne tikai krustoties ES un Centrālāzijas ceļiem un interesēm, bet arī politiķiem un lēmumu pieņēmējiem satikties ar uzņēmējiem - tīro tehnoloģiju izstrādātājiem.

No Centrālāzijas valstīm "Green Bridge Forum 2015" atklāšanā piedalījās arī Kazahstānas Republikas ārlietu ministra pirmais vietnieks, "Expo 2017" komisārs Rapils Žošibajevs, Kirgizstānas Republikas enerģijas un rūpniecības ministra vietnieks Nurlans Sadikovs, Tadžikistānas Republikas rūpniecības un jauno tehnoloģiju ministra vietnieks Akrams Ruzizods, Turkmenistānas Naftas, gāzes industrijas un minerālu resursu ministrijas viceministrs Miratgeldi Meredovs un Uzbekistānas Republikas Valsts vides aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Bahtijors Abdusamatovs.

"Green Bridge Forum 2015" otrajā dienā, 16.aprīlī, paredzētas trīs paneļdiskusijas, kur pirmajā tiks diskutēts par vidi, klimatu un ūdeni - galvenajiem sasniegumiem un nākotnes perspektīvām. Otrajā paneļdiskusijā plānots runāt par vides investīciju projektu īstenošanu, savukārt trešajā tiks pievērsta uzmanība inovatīvu un ilgtspējīgu tīro tehnoloģiju projektu veicināšanai.

Savukārt foruma trešajā dienā, 17.aprīlī, notiks vairākas prezentācijas, rādot un stāstot par dažādu uzņēmumu pieredzi, realizējot tīro tehnoloģiju projektus, kā arī daloties zināšanās. Savukārt noslēdzošajā, ceturtajā, dienā, 18.aprīlī, dalībniekiem būs iespēja apmeklēt dažādus objektus, lai iepazītos ar jau īstenotiem projektiem.

"Green Bridge Forum 2015" mērķis ir stiprināt sadarbību starp ES un Centrālāzijas valstīm vides tehnoloģiju jomā. Foruma laikā šo reģionu augstākās amatpersonas, politiķi, vadošie inovatori, vides ministri, nozares eksperti un biznesa vides pārstāvji diskutēs par zaļo tehnoloģiju nozīmi šajās valstīs. Viens no galvenajiem foruma uzdevumiem ir sekmēt vides pārvaldību.

Forums norisinās Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā, un to rīko ĀM un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, EK, Jūrmalas pilsētas dome un SIA "Green Bridge Forum".

Pasākumu atbalsta arī "Aqua Seen", "Cleantech Latvia" un tā partneri, Industriālās energoefektivitātes klasteris ("Cluster of Industrial Energy Efficiency"), "Dilers", Vides risinājumu institūts ("Institute for Environment Solutions"), Dabas resursu ilgtspējīgas izmantošanas asociācija KAPUR (Kazahstāna), "Karme Filtrs", "Lattelecom", "Vega 1", "Ladec" (Somija).

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana